©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic #48

sonic_48_120x162.jpgseptember 2009

100 sidor

SLUTSÅLT!

 

MARKUS KRUNEGÅRD

Förra året gjorde Markus Krunegård en av nollnolltalets mest imponerande svenska solodebuter med albumet »Markusevangeliet«. Plattan följdes av bejublade festivalspelningar och snart var Laakso-sångaren omhuldad indiepopstjärna. I oktober följer han upp debuten med inte mindre än två nya skivor, »Lev som en gris dö som en hund« och »Prinsen av Peking«. Pierre Hellqvist tog med Krunegård till just Peking - också känt som Norrköping - för att gå på barndomsgator och prata om allt från finska rötter till Mauro Scocco och det här med var man kommer ifrån och var man är på väg.

 

THE BEAR QUARTET

I år fyller Sveriges mest orubbliga, tjurskalliga och kompromisslösa rockinstitution tjugo år. »Anti-whateveryoufuckinggot«, som de skriver på sitt nya album »89«. Över 18 sidor berättar Luleås eviga antihjältar om hela sin antikarriär i »oral history«-form, om alla 14 albumen, alla med- och motgångar och det eviga utanförskapet. Anders Dahlbom håller i mikrofonen.

 

RICHARD HAWLEY

Få samtida artister är mer förknippade med sin hemstad än popcroonern och före detta Pulp-medlemmen Richard Hawley. Inte minst de två succéalbumen »Coles Corner« och »Lady’s Bridge« har känts som långa, målande brev om livet i hans älskade Sheffield. Givetvis är det också på Hawleys favoritpub i den brittiska industristaden som Niklas Elmér träffar honom, för att prata om nya albumet »Truelove’s Gutter« men mest om just Sheffield.

 

STÖRRE ÄN HIPHOP

Med en svart president i Vita Huset har hiphopen fått en ny roll i amerikansk kultur. Musiken som mer än någon annan har förknippats med gatan växer allt längre in i etablissemanget och stjärnorna blir allt större. Nu vill de ta sin musik till den riktigt breda publiken. Jonas Grönlund ser en ny hiphop som aspirerar på att bli tiotalets arenarock.

 

GÖTEBORGSBLUES I BLODET

En av dem har just släppt sitt första album i eget namn. Den andre håller som bäst på att spela in uppföljaren till sin hyllade debut. Det är några år mellan Theodor Jensen och Joel Alme men båda brukar väldigt ofta beskrivas som företrädare för det som kallas göteborgspop. Detta trots att båda numera bor i Stockholm. Pierre förde samman dem för att prata om vad göteborgspop egentligen är.

 

KRÖNIKOR

L-P Anderson skriver om det sorgligt bortglömda amerikanska sextiotalsbandet The Remains och listar essentiella retrosläpp. Sara Martinsson tar en titt på mediefenomenet Erik Hassle och tipsar om den bästa nya popen.

 

FLER ARTIKLAR

Ingenting, Magnus Carlson & Goran Kajfes, Midaircondo, Hope Sandoval & The Warm Inventions, Drake, Sally Shapiro, Louie & The Lovers med flera.

 

RECENSIONER

Nytt: Bosque Brown, Lars Winnerbäck, Brothers Of End, Jay-Z, Kris Kristofferson, Rosanne Cash, A Mountain Of One, Skriet, Prefab Sprout, Mika, Lake Heartbeat, Tingsek, Atlas Sound, Yacht med flera.

Retro: The Beatles, Rod Stewart, The Feelies, »Sweet Soul Music: 1961-1970«, Big Star, Peter LeMarc, Radiohead, »Where The Action Is!« med flera.

Konserter: U2, Madonna.

Böcker: »Strage text«, »How The Beatles Destroyed Rock’n’roll« med flera.

 

sonically_47_120x120.jpgSONICALLY SPEAKING VOL. 48: september 2009

1. Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet: Sugar Man

2. The Bear Quartet: Millions

3. Jamie T: Sticks ’n’ Stones

4. Markus Krunegård: Hela livet var ett disco

5. Midaircondo: Come With Me

6. Tutankamon: Have You Ever Been in Love

7. Louie And The Lovers: I’ve Always Got You on My Mind

8. Hope Sandoval & The Warm Inventions: Blanchard (Radio Edit)

9. Ingenting: Dina händer är fulla av blommor

10. Skriet: Kärlekens land

11. Susanna And The Magical Orchestra: Palpatine’s Dream

12. Sally Shapiro: Miracle

13. Kings Of Convenience: Boat Behind (Radio Edit)

14. Brothers Of End: Why

15. Richard Hawley: Open Up Your Door

  

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner