©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Julmusikmaraton, någon?
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 23 december 2010, 00:33
Nu har fullängdare kanske aldrig varit Phil Spectors främsta signum, likafullt är det en smula intressant att den som i dag anses vara julskivornas julskiva när det begav sig betraktades som ett kommersiellt fiasko. Då albumet gavs ut i november 1963 tog sig »A Christmas Gift for You From Philles Records« inte in på Billboard-listans tio i topp.
    En bidragande faktor till detta kan förstås ha varit att ha varit att samma dag som skivsläppet föll den amerikanske presidenten John F. Kennedy offer för en (eller flera?) mördares kulor; de tänkta skivköparna var därefter helt enkelt inte in the mood för bjällror, mastiga ljudväggar och all den synd som ryms i Veronica Bennetts röst. »It affected the public. No one really wanted to celebrate Christmas in December 1963«, som demonproducentens arrangör och vapendragare Jack Nitzsche en gång valde att formulera saken.
    Statusen för »A Christmas Gift for You...« har emellertid, likt tomten själv, besegrat all initial skepsis och vuxit med åren. I ett stort antal hushåll är skivan under den högtid som nu stundar lika given som klappar, Kalle Anka på TV och akvaviten till den gamla sillen.
    Detta ska nu inte förväxlas med att vi på Sonic önskar sälla oss till den enögda skara som påstår att Spector-plattan är den enda julmusiken värd namnet. Nej, snarare tvärtom.
    Precis som det vimlar av kålsorter (vit-! grön-! röd-! bryssel-! savoy-! sur-!) dylansanta.jpgman bör berika julbordet med finns det julanknutna toner för alla de upptänkliga känslor som kan komma att utlösas de närmaste dagarna. Om inte annat understryks detta av den dygnslånga Spotify-lista på jultema som vi i ett hastigt infall av glöggframkallad generositet fick lust att dela med oss av.
Så, från Lady Saw, Sister Rosetta Tharpe och NRBQ, från George Jones, Sufjan Stevens och Snoop Dogg, från Bob Dylan, Alabama Sacred Harp Singers och hela Sonic-redaktionen, en riktigt god jul från oss alla till er alla.
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner