©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Varje amerikansk stat är en bra musikstat: Virginia/West Virginia
Av Sonic-redaktionen   
Onsdag 16 februari 2011, 00:25

jdenver.jpg»Almost heaven, West Virginia...«
     Vilken låt börjar så?
     Ni kan den allesammans, känner åtminstone igen den.
     Vi talar så klart om John Denvers (bilden här intill) örhänge »Take Me Home, Country Roads«. I många år - ja, i hög grad fortfarande - i princip en hymn för hela staten West Virginia: dess lantlighet och gruvbygder, dess bergstoppar och moonshine-brygder. Hemlängtan har sällan låtit så övertygande.
     Mer omtvistad är den låt som kanske mer än någon annan förknippas med syskonstaten Virginia. Texten till »Carry Me Back to Old Virginny«, senare mer känd som »Carry Me Back to Old Virginia«, har av vissa setts som uttryck för nostalgi över slaveriet. Diskussionen har inte blivit mindre infekterad och komplex av att sångens upphovsman, James A. Bland, var svart. Är han ironisk i texten, eller inte?
     Bland dog för ganska exakt hundra år sedan, våren 1911, så det är lite svårt att fråga honom om saken. Oavsett vilket har en uppsjö av såväl svarta som vita sångare spelat in hans komposition, flertalet säkerligen utan minsta lilla politiska baktanke. Både den svarta, manliga sångkvartetten The Mills Brothers, med Louis Armstrong på gästsång, och den vita, kvinnliga sångkvartetten The Chordettes väljer att vara originaltexten någorlunda trogen. Vanligtvis inte så finkänslige Jerry Lee Lewis ser däremot i sin rykande Sun-inspelning till att helt strunta i de passager som kan uppfattas stötande. Detsamma gör Ray Charles i en musikaliskt väsenskild version.
     Konstnärliga friheter tar sig även Sonic när vi i det nya avsnittet i »Varje amerikansk stat är en bra musikstat«-serien slår ihop Virginia och West Virginia till en gemensam Spotify-spellista. Det kändes smidigast och mest naturligt på så vis. Det är en lista som förutom inspelningarna ovan rymmer en hel del bluegrass och country, likaså urgamla folkballader, sentida hiphopbeats och den helt egna kategori som brukar kallas Hasil Adkins. Av de tidigare »amerikansk musikstat«-spellistorna har denna helt klart mest gemensamt med Appalacherna-kollegan Kentucky. 

    Missa förresten inte våra tidigare inlägg i »Varje amerikansk stat är en bra musikstat«-serien: Alabama, Texas, Louisiana, Georgia, Minnesota, Alaska, Florida, Arizona, Massachusetts, Ohio, Kentucky och Hawaii.
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner