©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic #86

april 2016

116 sidor

129 kronor

KÖP!

sonic_86_450x611.jpg

 


 

 

 

 

Tema: Skivsamlande

 

Du kan vara hur ointresserad som helst av en viss artist, kändis eller vanlig människa, pratar den individen om sina favoritplattor uppstår likafullt genast ett läsvärde.

Åtminstone är det så för en del av oss. Vi kom att tänka på det, nu när vi har gjort ett extratjockt specialnummer på temat skivsamlande. Som en följd av den rådande vinylboomen har det här med att samla skivor åter kommit i ropet. Vinylen som för inte så fasligt många år sedan var dödförklarad har blivit ett hipsterattribut och något av statussymbol. Det kan man tycka vad man vill om, och även om streaming är såväl smidigt som framtiden i många bemärkelser är det ändå så att det är oförskämt roligt med skivor: de är fina att titta på och hålla i, de låter bra, de tillför något till våra liv, alltså även utöver själva musiken.

 

Vi ville dock inte göra ett nummer som bara blir en veritabel parad av de största samlarna. Det mesta i Sonic #86 handlar snarare om människors relation till sina skivsamlingar och vad skivsamlandet gör med oss. Och det kan vara en hel del, eftersom problemet med skivor är att de aldrig slutar vara roliga.

I det här numret gör vi långa porträtt på personer som Johan Kugelberg, Sheila Burgel och Jonas Bernholm, vars hängivenhet och samlande har tagit dem till intressanta platser och oväntade sammanhang. Vi tittar närmare på den kaliforniska skivkedjan Amoeba som har lyckats där en rad, inte sällan större, konkurrenter misslyckats. Vi berättar om vinylens revansch, en betydelsefull skivspelares återkomst och det här med manligt vs kvinnligt samlande. Vi hälsar också på hos en rad profiler - från Dennis Lyxzén och Elena Wolay till Louise Hoffsten och Kristofer Lundström - som får berätta om sina skivsamlingar.

 

Ett nummer på det här temat hade förstås kunnat göras helt annorlunda. Men vi valde att göra det på så här vis. Det blev hundrasexton sidor om något som aldrig slutar att roa oss. 

 


egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner