©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic #87

juni 2016

116 sidor

129 kronor

SLUTSÅLT!

sonic_87_450x611.jpg

 

Tema: Göteborg

 

Ett göteborgsnummer veckan efter Håkans båda gig, är ni helt knäppa i huvudet?

Förvisso. Men staden, och landet i stort, behöver kanske tillföras lite ny luft sedan den mesta slukats på Ullevi i helgen. Här och där kippar folk efter andan. Göteborg är ju dessutom så mycket mer än ett Frölunda-fenomen och en evenemangsarena. Det vet vi väl alla, likafullt tenderar staden ofta att hamna i skuggan av Stockholm. Det har den nog mått rätt bra av ibland. Talanger och excentriker, från Freddie Wadling och Karin Dreijer till Silverbullit och Anna von Hausswolff, har kunnat blomma ifred och förädla sin personlighet utan att bransch och media slitit sönder deras uttryck. Visst är det en kliché som inte alltid går att skriva under på men om Stockholm utgör den mer eller mindre cyniska hjärnan inom svenskt musikväsen är Göteborg det evigt bultande hjärtat. Du behöver bara vistas några dygn där för att få det verifierat. 

 

Så nej, Sonic #87 är inte en till djupdykning i all things Håkan, Karin, Henrik. Den gatan har vi och andra redan ramlat nerför. Eftersom nutid och framtid lätt irrar runt i ett stort svart hål när perspektiv saknas gav vi plats åt en del veteraner och gjorde spridda nerslag i historien, men numret fokuserar mer på i dag och i morgon än på det förflutna.

Pierre Hellqvist träffar Amanda Werne i Slowgold, en favoritmusikernas favoritmusiker som från sin bas i Majorna skapar en skimrande folkpsykedelia som hör till senare års mest särpräglade, hänförande och beroendeframkallande svenska musik.

I ett mäktigt tiosidigt reportage om göteborgshiphop kopplar Tony Ernst ihop det förgångna med det som sker nu, och gör detta genom att prata med alla från Embee och Peshi till Parham och Ikhana.

Nybro-duon Avantgardet härstammar från fel sida av landet men har så många musikaliska, ideologiska och personliga kopplingar till Göteborg att de får vara med i det här numret ändå, och deras story - berättad av Pierre Hellqvist - är nog så gripande.

Gittan Öhman porträtterar Isse Samie, skivbolags- och klubbprofilen som haft ett finger med i spelet kring otaliga svenska musiktungviktare - inte minst Håkan Hellström.

Ebbot Lundberg och Björn Olsson må kanske av vissa ses som rockdinosaurier men är också, var och en på sitt sätt, vitala länkar mellan då och nu. Trettio år efter att de bildade Union Carbide Productions och tjugo år efter att de slog igenom med The Soundtrack of Our Lives sammanför vi dem för ett samtal om musiken och deras egen till och från-relation.

Vi låter en rad profiler - från José González och Maja Gödicke till Pale Honey och Kent Norberg - berätta om sina respektive »musikgöteborg«, samtliga fotograferade av Eva Edsjö på rockklubben Pustervik i hjärtat av Järntorget.

Jonathan Eklund skriver om indieetiketterna som tar arvet från stilbildande skivbolaget Service vidare och Henrik Svensson leder ett rundabordssamtal om vart det elektroniska klubbgöteborg är på väg. Därutöver krönikor av Anders Westgårdh, Annah Björk, Klara Grape, Peter Wennö och Niklas Elmér, stories från Ullevis fastighetstekniker, Sonic-pennor listar favoritgig från Way Out West som i år firar tioårsjubileum, guide till göteborgska skivaffärer, hamnens betydelse på stadens musikliv, Martin Elisson pratar Henrik Berggren, El Perro Del Mar pratar Karin Dreijer, Miriam Bryant pratar Håkan Hellström, Aurelia Dey pratar Etzia, Joel Alme pratar Mattias Glavå, Jonas Lundqvist pratar The Tough Alliance, Alice B pratar Xenia Kriisin, med mera, med mera.

Väldigt mycket göteborgsmusikläsning för pengarna.

 

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner