©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Ullevi inifrån
Av Anders Dahlbom   
Lördag 11 juni 2016, 08:19

ullevi1.pngullevi2.png

Den här artikeln blev tyvärr lite deadlinekaosstympad mot slutet i #87, så här är den i dess helhet (foto Lennart Alexandersson: Thomas Wal, foto Håkan Hellström: Pao Duell/Rockfoto).


Lennart Alexandersson har varit påalla Ullevi-gig. Det ar nu inte lika med att han sett samtliga. Men som ställets fastighetstekniker vet han allt om hur Bob Dylan hamnade i arenans elcentral och vilka preferenser Madonna har betraffande toalettsitsar.

 

Tänk påkonserter i Göteborg och snart tänker du påUllevi.

En sommarkväll pålandets största arena är något extra, en happening och folkfest som färgar av sig påhela staden.

Drygt tvåmiljoneråttahundratusen besökare har gått påde femtioåtta evenemang som ägt rum påUllevi, även känt som Nya Ullevi, sedan arenan började med konserter 1982 (exklusive de hundratusentals människor som efter tidningens pressläggning varit påSummerburst och de båda Håkan-gigen). Många av er som läser det här har säkert varit pånågon eller några Ullevi-konserter genom åren.

Ingen lär dock ha varit påsamtliga.
   Ingen utom Lennart Alexandersson. Lennart jobbar som fastighetstekniker på Ullevi. Arenan är hans arbetsplats. Att han nu har varit på samtliga spelningar betyder inte att han sett alla spelningar. Snarare tvärtom.

- För några år sedan hann jag titta när Pink gjorde sin repetition och det såg så himla fräckt ut, säger han. Jag tänkte se showen, men tyvärr blev det stopp i ett avlopp.

- Det dyker alltid upp något. Det kan vara hissar som fastnar eller det kan gå sönder en grind påläktaren. Det kan vara någon överviktig person som fastnat i en spärr. Påen gala gick brandlarmet i garaget, någon hade slagit sönder ett sprinklerhuvud. Dåkom jag inte upp ur garaget förrän fem påmorgonen. För mig är det en lugn kväll att behöva gåut och smörja ett lås. Det är värre när publiken blir drabbad.

Han började arbeta påUllevi - som invigdes 1958, lagom till fotbolls-VM - på sjuttiotalet. Det finns inte många utrymmen påarenan som Lennart inte har koll på. I Ullevis inre har han en verkstad där han kan fixa till det mesta som världsartister kan tänkas behöva i serviceväg. I januari fyllde han sextiofem.

- Mycket har ändrats de här åren med hur vi arbetar, men jag har hela vägen haft en väldigt förstående ledning. Vi får se hur länge jag fortsätter.

Vilken är din favorit av alla världsartister som spelat påUllevi?

   - Jag var fascinerad av Gyllene Tider, det var sagolikt fint. Och jag gillar Stones. Men ska jag välja en måste jag säga att jag blev heltänd på killen som var förband 1982. Dansken.

Kim Larsen?

   - Just det. Han var fantastisk.

 

Lennart har en hel låda full med anteckningsböcker sparade från åren med alla storkonserter påUllevi. Kanske sätter han ihop alla minnen till en bok en vacker dag. Till dess delar han här med sig av några minnesvärda ögonblick från Ullevis musikhistoria.

   Från ett perspektiv som publiken sällan får uppleva.

 

The Rolling Stones, 1982

- Våra första konserter. För oss som jobbade med arenan var det en utmaning som heter duga. Det var såstort. Det fanns farhågor om att det skulle bli en anstormning vid entréerna, att folk skulle trängas. Jag minns att vi satte upp hur mycket kravallstaket som helst. Sedan var det en helt annan anda påden tiden när det gäller artister och festande. Stones ville ha mycket vin, sprit och öl i logerna, det var många whiskeyflaskor påbordet. Och eftersom det var mycket folk i rörelse hade vi en egen vakt i entrén som skulle ha koll påvem som kom in till logerna. Men han blev tydligen trött och somnade! Sånär vi kom till jobbet andra dagen var det tomt påalkohol.

 

Bob Dylan, 1984

- Det är fascinerande att gåin i artisternas loger och se hur de väljer att möblera. I Elton Johns loge var det stora fina kandelabrar med ljus påbordet och ett väldigt stort fotografi av prinsessan Diana. När Bob Dylan kom in i logen vände han direkt eftersom det fanns fönsterrutor där inne. Logerna är egentligen omklädningsrum som byggs om helt inuti inför konserterna. Rutorna var dels frostade och hade gardiner, dels vette de mot ett område som var helt avstängt. Men det spelade ingen roll för Dylan. Då var det bara för mig att leta upp ett annat möjligt utrymme för honom på arenan snabbt som attan. Till slut hamnade han i en elcentral, nere vid löpargången under arenan.

 

Bruce Springsteen & The E Street Band, 1985

- Jag har ingen kontakt med artisterna mer än att jag rör mig i närheten. Vissa artister är väldigt noggranna med att hålla sig till sin krets. Bruce är tvärtom, han går omkring bakom kulisserna som en vanlig anställd. Samma var det med Rolling Stones, framför allt trummisen har jag tjenixat en del med.

   - Under Springsteen-konserten hade jag ett par stolar i värmecentralen där man kunde dra sig undan när han höll på. Jag minns såväl att jag under »Twist & Shout« sa till en kollega »Ser jag i syne eller börjar dörren att svänga?« »Sköjjar du?!« Den gjorde ju det. Jag gick upp i logerna och en tjej kom springande och skrek: »Ullevi rasar, Ullevi rasar!« Allting gungade. Jag sprang ut till en asfaltsgång där försäljare stod. Arenan pulserade såmycket att jag kunde köra ner hela benet i en spricka i asfalten. Jag funderade påvar jag skulle ställa mig om allt rasade. Vajrarna till pylonerna som höll upp läktarna svängde som gummiband. De har aldrig rört sig tidigare. Många fick en känsla av att det här kommer inte att gå. Det var en mycket otäck stämning. De där inne påarenan var inne i sitt hoppande, de fick tack och lov inte känslan som vi fick utanför.

 

The Beach Boys, 1991

- Första konserten efter Springsteen, arenan hade hunnit byggas om och säkras upp. Det kom inte såmycket folk [den konsert med minst antal besökare påUllevi genom åren efter Kent 2014] såscenen förlades till ena långsidan. Jag kommer såhimla väl ihåg att de skulle måla dekoren bakom scenen men att färgen tog slut för dem på natten innan konserten. Med våra kontakter raggade vi upp Alcro som kunde ta sig in påsitt lager mitt i natten och leverera all färg som behövdes.

 

The 3 Tenors, 1996

- Deras team hade ordnat en stor vagn som tenorerna [José Carreras, Placido Domingo, Luciano Pavarotti] skulle vistas i påkortsidan som loge. När det började närma sig evenemanget checkade jag av läget och frågade om de hade placerat vagnen pålämpligt ställe för vatten och avlopp. Deras gubbar tittade påmig som »vaddå?« De har de inte tänkt på. Vatten till vagnen kunde jag fixa, avloppet var värre dåvagnen inte stod över en brunn. Dåfick jag improvisera och sätta plastäckar påavloppsröret utanför. När påsen släppte var det bara att byta säck. Allt löser sig.

 

Madonna 2012

- När Madonna varit här tidigare har det alltid funkat bra med logerna. Nu senast fick jag veta att hon ville ha nya toalettsitsar monterade samtidigt som de skulle ha plastemballaget kvar. Jag hade all möda att med en liten kniv pilla ut sprintarna ur plasten. Sedan dömde hennes manager ända ut hela logen vi ordnat, sånär jag kom till jobbet hade vi under natten fått fixa fram ett stort partytält där hon skulle vistas. Samtidigt måste Madonna ha en toalett, sådåhade de raggat tag i en stor vagn med väldigt exklusiva toalettstolar. Fortfarande ville hon ha kvar emballaget på toaringarna, men problemet var nu att det var en annan toamodell än tidigare. Så jag tvingades ge mig ut påstan och hitta nytt. Till slut fick jag tag i nya sittringar och gjorde om montaget.

   - Efter att allt hade varit klart i några timmar och spelningen skulle börja ringde det från ledningscentralen och någon skrek i örat: »Lennart, det är problem med Madonnas toalett!« Dåvisade det sig att vagnen med toan hade ett eget vattensystem med blåfärgat vatten och det dög inte alls. Jag skulle alltså dågreja så att hon fick ofärgat vatten. Jag har alltid lite vattenslangar liggande, såjag rusade in i verkstan och hämtade slangar och drog in till toavagnen. Varje gång hon spolade fick jag ståprecis bakom väggen påutsidan till toalettstolen och fylla upp med vanligt vatten så länge hon var i vagnen. Jag har fortfarande kvar sitsen hon inte använde. Den ligger någonstans i gömmorna påUllevi.

 

Håkan Hellström, 2014

- Under Håkan hade jag faktiskt inte såmycket att ståi. De var en sådan underbar publik den kvällen, jag gick bara omkring och njöt av atmosfären. Nu har jag inte varit påsåmånga andra arenor i världen, men jag vet inte vad som kan mäta sig med stämningen påUllevi en vacker sommarkväll. Det är något magiskt över det hela.

 

Foo Fighters, 2015

- Dåhade jag ett kritiskt läge. Det var premiär för säsongen och det visade sig att när anläggningen stått stilla hade folk smugit in och använt toaletterna utan att det var riktig snurr på vattensystemet, vilket gjorde att det uppstod problem. När konserten precis skulle börja ringde de från ledningen och sa att det sprutade vatten bakom scenen. Jag hittade ingen läcka. Det visade sig i stället att det var ett huvudstopp på avloppsledningen, vilket innebar att det inte skulle gåatt använda publiktoaletterna påhela västra sidan. Dessutom hade vi kontor som började bli vattenfyllda. Vi fick sätta ut vakter påtoaletterna samtidigt som jag försökte fåtag i en spolbil för att lossa stoppet. Men slamsugarna satt fast med bilen i köer ute vid Torslanda. Jag var rätt skarrad vid det här laget, spolkillarna gjorde vad de kunde och vi lyckades till slut fåslut på stoppet. Precis när jag pustade ut knackade en åskådare mig påryggen: »Är galan inställd? De säger att någon ramlat ner från scen och brutit benet...«

 

Ullevi genom åren

 

Datum, artist, publiksiffra.

 

1982-06-19 The Rolling Stones 56 610

1982-06-20 The Rolling Stones 55 567

1983-06-11 David Bowie 61 206

1983-06-12 David Bowie 58 914

1984-06-09 Bob Dylan/Santana 51 118

1985-06-08 Bruce Springsteen & The E Street Band 64 312

1985-06-09 Bruce Springsteen & The E Street Band 62 544

1991-07-02 The Beach Boys 18 093

1992-07-08 Genesis 20 233

1994-08-27 Pink Floyd 51 305

1995-07-07 Rod Stewart 29 997

1996-07-26 The 3 Tenors 42 000

1996-08-09 Tina Turner 33 323

1997-08-02 U2 48 006

1997-08-16 Michael Jackson 47 315

1998-06-27 Elton John 25 447

1998-07-31 The Rolling Stones 57 662

2000-08-05 Tina Turner 56 112

2001-06-24 AC/DC 50 520

2002-07-27 Rhapsody in Rock (Robert Wells med gäster) 36 702

2003-06-21 Bruce Springsteen & The E Street Band 57 441

2003-06-22 Bruce Springsteen & The E Street Band 58 310

2003-08-09 The Best of Rhapsody in Rock (Robert Wells med gäster) 40 339

2004-05-30 Metallica 55 802

2004-06-12 Paul McCartney 36 272

2004-08-07 Gyllene Tider 58 977

2005-07-09 Iron Maiden 56 022

2005-07-29 U2 58 478

2006-07-01 Robbie Williams 56 967

2006-07-02 Robbie Williams 57 245

2007-08-03 The Rolling Stones 56 821

2008-07-04 Bruce Springsteen & The E Street Band 57 942

2008-07-05 Bruce Springsteen & The E Street Band 58 620

2008-07-26 Iron Maiden 56 132

2009-06-21 AC/DC 57 205

2009-07-31 U2 57 887

2009-08-01 U2 60 099

2009-08-08 Madonna 59 400

2009-08-09 Madonna 59 600

2010-06-05 Green Day 27 800

2010-07-23 Pink 31 142

2011-07-01 Iron Maiden 56 245

2011-07-03 The Big 4: Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax 55 696

2012-07-04 Madonna 40 000

2012-07-27 Bruce Springsteen & The E Street Band 66 018

2012-07-28 Bruce Springsteen & The E Street Band 66 561

2013-07-12 Gyllene Tider 42 223

2013-07-20 Robbie Williams 61 449

2013-08-17 Roger Waters »The Wall« 32 016

2014-05-30 Summerburst (David Guetta, Steve Angello, Tiësto m fl ) 25 000

2014-05-31 Summerburst 25 000

2014-06-01 Kentfest: Kent + uppvärmare som Tove Lo, Junip, Nina Persson och Alina Devecerski 15 000

2014-06-07 Håkan Hellström 69 349

2015-05-29 Summerburst (Avicii, Axwell & Ingrosso, Afrojack m fl ) 30 000

2015-05-30 Summerburst 30 000

2015-06-12 Foo Fighters 51 995

2015-06-23 One Direction 42 716

2015-08-22 Metallica 63 036

Sammanlagd publik genom åren: 2 817 791

(De just avverkade Summerburst- och Håkan-spelningarna hann vi vid pressläggning inte få med publikuppgifter om, men vi vet nu att Summerburst hade 30 000 åskådare per kväll och att de båda Håkan-gigen besöktes av 70 091 respektive 70 144 personer.)

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner