Scott Matthew: There is an Ocean That Divides and With My Longing I Can Charge It With a Voltage…
SCOTT MATTHEW
There is an Ocean That Divides and With My Longing I Can Charge It With a Voltage Thats So Violent to Cross It Could Mean Death
Glitterhouse/Playground
Betyg: 7
 
Först: i likhet med många andra stod jag för ett grovt faktafel när jag i fjol recenserade det självbetitlade albumet med den »Shortbus«-bekante singer-songwritern Scott Matthew. I den texten påstod jag att hans producent Mike Skinner är identisk med den engelsman som vi känner under namnet The Streets. Fel, så fel. Matthews vapendragare är en helt annan Mike Skinner. Vilket man så klart borde ha kunnat räkna ut med tanke på vilken osannolikt sorgsen, spöklik och spröd musik den till New York inflyttade australiensaren levererar. Baksidan till de chica interiörer vi vanligtvis får se av det myllrande barlivet i East Village och Lower East Side; i stället ett eko av ensamheten och vilsenheten. Kanske inte fullt så sublimt gestaltat som i fallet Antony And The Johnsons men någonting ditåt.
   Uppföljaren har inte bara den mest komplicerade skivtitel vi tvingats lära oss leva med sedan en annan misärbard vid namn Mark Eitzel 1998 gav ut »Caught in a Trap and I Can’t Back Out ’Cause I Love You Too Much, Baby«, vidare finns här det mesta som var så bra på föregångaren. Dit hör bland annat Skinners förståndigt bomullsmjuka ljudbild, likaså sångarens totala tilltro på sin eget uttryck. Likt just Eitzel ligger Matthew konstant och skaver någonstans mellan självömkan och självhat, utan att för den skull lämna ett lika stort mått av obehag hos lyssnaren – även om han nästan når upp till »Gary’s Song«-nivåer med »For Dick«.
   Den förtrollande lystern från senast är förstås inte lika påtaglig nu när man vet vad som väntar. Men genom att varsamt plocka upp tempot här, ta in extra instrument där och förfina arrangemangen på det stora hela lyckas de inblandade få »There is an Ocean That Divides…« att kännas både väldigt välbekant och egendomligt fräsch.
PIERRE HELLQVIST
2009-06-02