Scissor Sisters: Night Work
SCISSOR SISTERS

Night Work

Downtown/Universal

Betyg: 3

 

Ah, den svåra tredje.

Det är många fler artister än Scissor Sisters frontman Jake Shears som genom musikhistorien haft förtvivlat svårt att få till just den tredje plattan. Där den första gör entré och den andra stagar upp, ska den tredje stå på egen hand. För Scissor Sisters handlar det nu även om identitet. Det är hög tid för New York-gruppen, som slog igenom med en Pink Floyd-cover och sedan dess plankat Elton John, att visa varför vi ska bry oss om dem mer än som ett utstuderat partyband.

Det här vet Shears om. Det är därför det har gått nästan fyra år sedan »Ta-Dah«, det förra albumet.

Det är nog också därför»Night Work« mestadels låter lika krampaktig och spänd som skinkorna på Robert Mapplethorpes omslagsbild.

För det stora problemet är att när väl sladden dragits ur karaokemaskinen och discoljusen slutat blinka har Scissor Sisters inte mycket eget att komma med. Shears och kompani försöker med Kraftwerk-slingor, några slöa sexuella närmanden på autopilot, den där störiga falsettsången, dansmusik utan stuns och – värst av allt – allvar. Scissor Sisters ska naturligtvis inte vara ett allvarligt band.

Hitkänslan är låg, bäst funkar singeln »Fire With Fire« och avslutande »Invisible Light«. Då, när Detroit-techno och Pet Shop Boys och »Thriller« krockar, vågar Scissor Sisters hålla ut ett hypnotiskt groove så länge att det växer över alla bredder.

Resten? Nä.

ANDERS DAHLBOM

2010-06-20