The Bear Quartet: Monty Python
 

THE BEAR QUARTET

Monty Python

Adrian/Border

Betyg: 8

 

Sveriges viktigaste band. Få band gör anspråk på titeln, ännu färre förtjänar den. Men om något band i det här landet kan kallas just viktigt, i bemärkelsen att de alltid är angelägna oavsett vilken musikalisk riktning de tar, så är det The Bear Quartet från Luleå.

 

»Monty Python« är deras sextonde album sedan debuten med »Penny Century« för snart tjugo år sedan. Hur många band i Sverige har gett ut sexton album med högkvalitativ, ofta radikalt experimentell, popmusik? Hur många band internationellt? Och, om så mot förmodan vore fallet, hur många av de banden har tänjt på gränserna för sin egen musik och återuppfunnit sig själva inför varje album? Hur många skulle ens försöka?

Där majoriteten rockband i dag, i Sverige och internationellt, blir mer förutsägbara för varje nytt album utvecklas Bear Quartet i rakt motsatt riktning. I slutet av nittiotalet var de nära ett publikt genombrott efter att på flera album tangerat det förutsägbara, men i stället för att förvalta de nyvunna framgångarna gjorde de helt om och spelade in ett svårgenomträngligt punkalbum utan melodier. Så här snart åtta år senare framstår »Ny våg«, som skivan hette, som en brytpunkt i deras historia.

»Monty Python« är en syskonskiva till »89«, Bear Quartets senaste album, från i fjol. Genom att förädla de låtidéer som de använde sig av på den skivan, genom att skära bort dödköttet och göra dem ännu vassare i kanterna, får de musiken att låta som ett rytmiskt, diskant skelett med hållpunkter i såväl Blonde Redhead som Toumani Diabaté och The Crystals. Det låter som en omöjlig ekvation, men slutresultatet är en fullt fungerande, ofta förbryllande stämningsfull, helhet.

»Lovers Goodbye« är rentav den vackraste popsång Bear Quartet spelat in.

 

NIKLAS ELMÉR

2010-09-14