LÅTEN MC Swat: Exploitations


En berättelse om ett land där våldet styr.

En stund efter att jag hade läst ut Hisham Matars senaste bok »Att återvända« gick jag till datorn och letade efter aktuell information om vad som sker i Libyen, ett land som ofta hamnar i mediaskugga. Det första jag noterade var att Saif-al-Islam Gaddafi, diktatorns son, som gjorde märkliga utspel i slutskedet av inbördeskriget 2011 och senare fängslades, numera är en fri man. Saif-al-Islam Gaddafi figurerar i Hisham Matars bok; han framstår som oberäknerlig, en hal ål, en maktperson som aldrig talar sanning.

»Att återvända« är en självbiografisk berättelse där författaren skriver om hur han och familjen, i synnerhet efter 2011, försöker ta reda på vad som hände pappan som var politisk motståndare till Gaddafi den äldre och kidnappades 1990 i Kairo där familjen levde sedan de tvingats fly hemlandet. Händelsen har tidigare varit bränsle till Matars två första böcker, »Ingen i världen« och »Analys av ett försvinnande«.

I »Att återvända« träffar Hisham Matar släktingar han inte sett sedan barndomen och försöker utröna vad som är sant i alla rykten om det ökända Abu Salim-fängelset där över tusen personer mördades i en massaker 1996.

En text i The Guardian publicerad någon dag tidigare fångar mitt intresse. Den lägger till ytterligare en dimension till de olika öden som jag funderar över, Matar-familjen men även den fallna kronprinsen Sailf-al-Islam som förödmjukades och satt sex år i fängelse, men ingen tycks veta var han befinner sig i dag. I östra Libyen? I Egypten? Någon annanstans? Kan han bli en maktfaktor igen, i Libyen, den geopolitiskt komplicerade regionen/nationen som kanske aldrig skulle varit en nation och som splittrats sönder av interna konflikter?

Tidningsartikeln handlar om Youssef Ramadan Said, som kallar sig MC Swat. Han är en rappare från Benghazi och blev känd under protesterna 2011, bland annat genom låten »Hadhee Thowra (This is Revolution)«. Men nu har även han flytt sitt hemland, via en smuggelbåt, och lever i exil i ett europeiskt land. En senare låt döptes till »Benghazistan«. I våras släpptes »Exploitations« – ett angrepp mot krigsgeneraler, religiösa ledare och andra som har skapat dagens kaos i landet. I slutet av videon blir han själv avrättad. Efter låten/videon ökade hoten mot honom och han kände sig tvungen att fly. Att lämna landet på laglig väg gick inte.

Musiken i sig är inget som sticker ut, dramatiskt uppbyggd hiphop som man hört många gånger förut, men texten (som översätts till engelska i textremsa) och videon stannar kvar. Det är en berättelse om ett land i krig, där våldet styr. Det finns säkert ännu värre konflikter på jorden, som Syrien, men det är lätt att applicera MC Swats ilska till andra områden där maktgalna individer våldtar (ett ord MC Swat använder) sitt eget land, sina grannar.

Hisham Matar. Saif al-Islam Gaddafi. MC Swat. Tre män på flykt, från samma land, men på helt olika villkor.
Relaterat