Yo La Tengo: Prisoners of Love: A Smattering of Scintillating Senescent Songs, 1984-2003
YO LA TENGO
Prisoners of Love: A Smattering of Scintillating Senescent Songs, 1984–2003
Matador/Playground
Betyg: 9

Åh, Yo La Tengo. Jag älskar er. Hur mycket jag älskar er? Låt mig presentera det i behändig listform.
   1. Ni som är kärntruppen – Georgia Hubley (trummor, sång) och Ira Kaplan (gitarr, sång) – har hållit ihop som band i över två decennier. Dessutom har ni tillbringat denna tid som ett kärlekspar. Därför är ni ett föredöme i en bransch där folk hungrar efter historier av Fleetwood Mac-kaliber.
   2. Ni har även i och med detta och er diskografi hjälpt till att rasera den tråkiga vanföreställningen att grupper bara blir sämre ju fler blad som dras bort från kalendern. Er formkurva pekar ju stadigt uppåt och era bästa verk kan mycket väl vänta bakom hörnen. Ingjuter hopp, det är vad ni gör.
   3. Ni har era rötter i Hoboken, New Jersey.
   4. Ni är allt som är bra med amerikansk alternativrock. Ni är villiga att experimentera, söka er bort från det väntade, utforska en myriad av genrer och möjligheter. Velvet Underground bredvid Neu!, Beach Boys på samma sida som Sun Ra, Bob Dylan jammar ihop med The Kinks. Och så vidare. Begränsningar har aldrig legat er i fatet och era genuina kunskaper om musikhistorien är er bara till godo, de skapar inte en ballast av retroiver.
   5. Ni har vägrat att sälja er själ till Mammon och kompromissa för ökade intäkter.
   6. Ni har alltid propagerat för musikanter ni tycker om, pratat vitt och brett om band och artister ni tycker förtjänar mer utrymme i folks skivsamlingar. Och er platta tillsammans Half Japanese-mannen Jad Fair (»Strange But True«) är inget annat än en kulturgärning.
   7. När The Onion 2002 publicerade den satiriska artikeln »37 record-store clerks feared dead in Yo La Tengo concert disaster« – »also believed to be among the missing are seven freelance rock critics, five vinyl junkies, two ’zine publishers, an art-school dropout, and a college-radio DJ« – skrattade ni åt dess förhållandevis sanna meningar och började skicka med en kopia av den i era pressutskick. Helt rätt beteende.
   8. Ni ligger numera på Matador, en etikett villig att ge ut en billig dubbel-cd som innehåller låtar från hela er karriär. Sedan döper ni resultatet till »Prisoners of Love: A Smattering of Scintillating Senescent Songs, 1984–
2003«. Jag kan bara hoppas att den innebär att än fler får upp ögonen för er, att ytterligare en generation förlorar sig i mjukt svängiga »You Can Have it All« och börjar festa loss till »Big Day Coming«. Exempelvis.
   9. Men inte nog med det, för »Prisoners of Love« säljs även som en trippel, där den tredje skivan innehåller väldigt mycket rart material. Alla olika fans får sitt lystmäte tillgodosett!
   10. Jag skulle kunna utöka denna uppräkning med en mängd siffror till.
Så mycket älskar jag Yo La Tengo. Bandet som i mina ögon knappast kan göra något fel.
JOHAN JACOBSSON

Ursprungligen publicerad i Sonic #21, februari 2005