Diverse artister: Impressed! 24 Groups Inspired By the Legendary Impressions & Curtis Mayfield
DIVERSE ARTISTER
Impressed! 24 Groups Inspired By the Legendary Impressions & Curtis Mayfield
Kent/Amigo
Betyg: 8

Viss musik behöver aldrig ifrågasättas.
   Viss musik behöver aldrig omvärderas, devalveras, uppgraderas eller ens diskuteras. Viss musik ska bara bevaras och återupptäckas om och om igen.
   »He’ll Be Back« med The Players från 1966 är sådan musik. Den är så självklar, enkel och vacker att den förtjänar er uppmärksamhet dygnet runt och året om.
   Nej och åter nej, det var inte bättre förr. Men förr innehåller ofta kvaliteter som aldrig kan återskapas. En speciell låt av en speciell artist eller grupp kan därför bli lika älskvärd och viktig som vad som helst som utspelar sig här och nu eller i morgon. »He’ll Be Back« är en av dem.
   Texten är naivare än ett nyfött barn, trots att den handlar om Vietnam. En flicka får veta att hennes pojkvän blivit inkallad och The Players gör allt för att lindra hennes oro, trots att tvivlet redan gläntar på dörren. »Ssscch, han kommer tillbaka, var så säker. Det kommer att ordna sig, du behöver inte vara ensam, lugna ned dig.«
   Orden är så banala att man rodnar och själva musiken vandrar en lika oskuldsfull väg mellan doowop, gospel och socialt medveten soul som ännu saknar en fullt utvecklad struktur.
   Detsamma gäller för de flesta spåren på »Impressed!«. Det handlar om soul som börjar göra sig av med sitt babyhull och ta sina första steg mot en mer krävande vuxenvärld. Soul som försöker anpassa sig utan att släppa taget om sina gamla melodier, sprungna från en era som snabbt bleknar i takt med att James Brown, Sly Stone, black power, raskravaller och annan funk får ökad uppmärksamhet. Soul som var själva fundamentet för Chicagos vitala scen på sextiotalet och som ursprungligen fick sin sparsmakade, försiktigt orkestrerade form av Curtis Mayfield, Sam Gooden och Fred Cash i The Impressions.
   »Impressed!« visar en liten del av hur djupt Curtis Mayfields låtskrivande och plockande gitarrspel samt The Impressions samlade harmonier influerade en hel generation av musiker. Helhetsbilden utkristalliserar sig först när man börjar skärskåda Jamaicas utbud från samma period. Eller inspelningarna med The Delfonics och The Dramatics från början av sjuttiotalet. Eller varför inte de högst aktuella, soulmissionerande altcountryrebellerna i Lambchop. Reggaesamlingen »The Music Got Soul«, »Watcha See is Watcha Get« med The Dramatics och »Nixon« med Lambchop kan därför lite förenklat ses som del två, tre och fyra i en serie som börjar med »Impressed!«.
   För här är Curtis Mayfields och The Impressions påverkan allra tydligast.
   Den som någonsin förälskat sig i låtar som »I’m So Proud«, »People Get Ready« eller »Choice of Colors« kommer att känna igen sig direkt.
   Men de uppenbara stölderna och imitationerna känns sekundära i sammanhanget.
   Förtjänsten med »Impressed!« är att tjugofyra relativt okända vokalgrupper får ytterligare en stund i rampljuset. »Heavenly Father« med The Larks, »What About Me, Baby« med The Pacecetters och, inte minst, »He’ll Be Back« med The Players innehåller en förlorad känsla som dagens hudblottare inom soul och r’n’b av förklarliga skäl inte kan fånga, eftersom den tillhör en annan tid och plats.
   En känsla som just därför är värd att upptäckas på nytt och bevaras. Som ett levande minne nära hjärtat.
MARKUS LARSSON

Ursprungligen publicerad i Sonic #6, april 2002