Daft Punk: Tron – Legacy
DAFT PUNK

Tron – Legacy

Walt Disney/EMI

Betyg: 4

 

Den amerikanska science fiction-filmen »Tron« från 1982 handlar om en programmerare som under dramatiska omständigheter fastnar i en virtuell TV-spelsvärld.

När regissören Joseph Kosinski nyligen fick i uppdrag att göra en nyinspelning av filmen frågade han genast Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo i Paris-gruppen Daft Punk om de ville stå för filmmusiken.

På papperet såg det ut som ett idealiskt projekt. Redan på sitt debutalbum »Homework« lät Daft Punk som om de fastnat i ett virtuellt parallelluniversum, med technopionjärer som Derrick May och Juan Atkins dånande på hög volym från spruckna datorhögtalare.

Men i stället för att följa upp sitt senaste album, det tre år gamla »Alive«, med ännu ett futuristiskt housealbum väljer Daft Punk på »Tron« att göra helt om och spela in ett soundtrack till en science fiction-film som ironiskt nog låter daterat och i total avsaknad av framtidsvisioner. I stället för att ta avstamp i nuet och peka mot framtiden går Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo tillbaka till Vangelis och Maurice Jarre, kompositörerna bakom filmmusiken till epokgörande science fiction-filmer som »Blade Runner« och »Dreamscape«.

Vad som i teorin hade kunnat bli ett intressant möte mellan modern filmkonst och modern popmusik låter i slutändan mest som en retrofuturistisk stilövning.

NIKLAS ELMÉR

2010-12-07