Susan Christie: Paint a Lady
SUSAN CHRISTIE
Paint a Lady
Finders Keepers/Border
Betyg: 8

1966 spelade Susan Christie in den kazooutsmyckade singeln »I Love Onions« och blev enormt populär bland barn genom TV-programmet »Captain Kangaroo«, USA:s dåtida motsvarighet till »Bolibompa«. Inte många känner till att den philadelphiabaserade sångerskan också producerade nervkittlande folkpsykedelia och gav ut ett helt album som, trots att det ursprungligen bara pressades i fem (!) exemplar, är ett av genrens verkliga guldkorn.

På »Paint a Lady« låter Susan Christie som en blandning av en mer gatusmart Nancy Sinatra och en inte fullt så bluespåverkad Janis Joplin. Christie blandar sina folkmusikrötter med en hälsosam dos psykedelia och får till ett resultat som är betydligt mer barnförbjudet än det hon visade upp i »I Love Onions«.

»Rainy Day« och »Echo in Your Mind« är poppsykedelia av den typ som givit de svenskproducerade »Fading Yellow«-plattorna sitt goda rykte och gitarrspelet i »For the Love of a Soldier« är så blytungt att det hade platsat på Black Sabbaths debutalbum.

I den över nio minuter långa »Yesterday, Where is My Mind« tar Christie med lyssnaren på en LSD-tripp som – innan den styrs i hamn av ett stadigt »Morning Dew«/»Hey Joe«-liknande arrangemang – håller på att gå rejält överstyr.

Den lyssnare som söker en mer vågad Vashti Bunyan eller en Karen Dalton med mer skinn på näsan kommer att älska Susan Christie.

L-P ANDERSON

2007-02-16