Artanker Convoy: Cozy Endings [CD/DVD]
ARTANKER CONVOY
Cozy Endings [CD/DVD]
The Social Registry/Border
Betyg: 2

Härom veckan gav New Yorks Gang Gang Dance ut den lika smått fantastiska som fullkomligt vansinniga CD/DVD-skivan »Retina Riddim«.
CD-skivan i sig – ett tjugofyra minuter långt stycke av upphackad irländsk folkmusik, ljudet av japanska spelhallar och hård holländsk gabbertechno – var kanske inte så där jättemycket att hurra för.

Men som bakgrundsmusik under den halvtimme som gruppens visuella konstnär, Brian DeGraw, korsklippte utflippade apor, idyllisk natur och fallande kärnvapen med bilder från Gang Gang Dances smått andliga liveframträdanden förvandlas den – hur tossigt det än må låta – till ingenting annat än en ljuv dröm.
Så när stallkamraterna i Artanker Convoy förpackar sitt andra album, »Cozy Endings«, på samma tilltalande sätt (CD/DVD) ger det givetvis upphov till förväntningar.

Inte blir man heller mindre sugen (förlåt ordvalet) på skivan med tanke på att man, genom konvolutets solbleka foto på en tjejrumpa i rosa trosor, drar en röd tråd till Scarlett Johanssons öppningsscen i Sofia Coppolas »Lost In Translation«.
Men det är dessvärre här som intresset avtar.

Artanker Convoy vet hur man drar uppmärksamhet till sin musik, men inte hur man drar uppmärksamhet med den.

»Cozy Endings« är lite av en bakgrundsmusikens magnum opus.

Du skulle inte ens märka av dess fusionmusik – eller dess intetsägande videor – om du så åkte med den som enda sällskap till, säg, Kalahariöknen och bara var omgiven av sand, sand och åter sand.

Och om du nu mot all förmodan skulle råka höra en svag saxofon här eller kanske ett ännu svagare bongosolo där, så skulle du antagligen, som jag, stänga av fortare än kvickt.

Det finns ju som bekant tillfällen när man väljer tystnaden.

MARCUS JOONS

2007-06-08

 

»Cozy Endings« släpps 22 juni.