Buffalo Tom: Three Easy Pieces
BUFFALO TOM
Three Easy Pieces
Ammal/New West/Playground
Betyg: 7

De är varmt välkomna tillbaka.

Även om jag är osäker på vad världen anno 2007 ska med Buffalo Tom till.

När det begav sig var deras hjärtbultande hymner som gjorda för att illustrera brådmogna tjugo-nånting-människors tid av uppbrott, sökande och existentiella grubblerier. »Let Me Come Over«, bandets fantastiska andra album från 1992, är antagligen den bästa musik som finns för långa höstpromenader och ännu längre nattsamtal med nära vänner. Där finns både knyta näven i fickan-kraft och gråta ut i ölen-sentiment. Jag börjar nästan lipa bara jag tänker på den.

Men dagens tjugo-nåntings låter sig tröstas av andra hjältar, i deras värld betyder Buffalo Tom ingenting. Så det är antagligen till oss trettiofemåringar gruppens första album på nio år främst riktar sig, i den mån vi inte redan har fått vårt behov mättat av »Boys & Girls in America«. Det omhuldade The Hold Steady-albumet uppehåller sig trots allt vid ungefär samma katolska skuld, känslostråk och referenser (Bruce Springsteen kompad av Hüsker Dü, lätt förenklat) som Buffalo Tom jämt ägnat sig åt, och desto tydligare nu när de tre Boston-killarna snart är så gamla och visa som de alltid önskat låta.

»Three Easy Pieces« är överlag utmärkt. Låten »You’ll Never Catch Him« rentav en av deras fem, sex bästa någonsin. Att Bill Janovitz kom på den när han fick se sin dotter jaga jordekorrar på tomten säger en del om att livet är lite annorlunda nu. Men tiden förändrar inte allt, än i dag behöver vi alla ibland knyta näven i fickan eller gråta ut i ölen. Just det är väl möjligen det enda man kan vara säker på.

PIERRE HELLQVIST

2007-06-08

 

»Three Easy Pieces« släpps 9 juli.