Diverse artister: Get Ready to Fly/Now Hear This!
DIVERSE ARTISTER
Get Ready to Fly: Pop-Psych From the Norman Petty Vaults
Big Beat/Bonnier Amigo

Betyg: 8

 

Now Hear This! Garage & Beat From the Norman Petty Vaults
Big Beat/Bonnier Amigo
Betyg: 8

nowhearthis.gif

Norman Petty kommer för all framtid att vara inskriven i historieböckerna som producenten bakom Buddy Hollys mest snillrika inspelningar. Även Waylon Jennings och Roy Orbison lärde sig mycket av att spela in sina första skivor i Pettys studio, belägen i den lilla hålan Clovis i New Mexico. De här två samlingarna sätter fokus på två hittills ganska förbisedda sidor av Norman Pettys producentinsatser – det sena sextiotalets psykedeliska utsvävningar och spännande experiment med rå garagepunk.

På »Get Ready to Fly« demonstrerar psykedeliska grupper som Butter Rebellion, White Lightnin’ och Tyme Of Day att Petty väl kände till recept där fräsande fuzzgitarrer, flummigt sitarspel och baklängesinspelade cymbaler utgjorde huvudingredienser. Apple-Glass Cyndrom bidrar med sitt sinnesutvidgande mästerverk »Someday« och Stu Mitchells LSD-drypande singel »Acid« – tidigare ett bejublat inslag på åtskilliga piratplattor – är fint utsmyckad med både kyrkklockor och farligt skräckfilmspiano.

Hälften av inspelningarna har fram tills nu legat och samlat damm på hyllorna i Norman Pettys arkiv. Psykedeliaentusiaster som nu äntligen får höra artister som Mike Burnett, Intricate Blend och The Frantics (samma grupp som senare kortade sitt namn till Frantic och spelade in det hårdrockiga albumet »Conception« på Lizard 1970) kommer förmodligen att bli så positivt överraskade att rökringar puffar ut ur deras öron.

»Now Hear This!« lånar titeln från en garagepoppig singel som Buddy Hollys kompgrupp The Crickets gav ut 1965. Dess ljudbild visar hur mycket bandet hade låtit sig påverkas av att turnera ihop med engelska beatmusikanter. Sångmikrofonen i The Cinders hanteras briljant av den blivande countrystjärnan J.D. Souther och bandets tidigare outgivna »Three Minutes Time« har allt som krävs för att försätta en garagerockälskare i skälvande extas. Farfisaorgeln i »Sweet Sweet Sadie« med The Teardrops hotar att spräcka högtalarnas diskanthorn och The Trolls tuffa »I Don’t Recall« blir en omedelbar favorit. I omslagshäftet avslöjar medlemmarna i The Monocles att Waylon Jennings tvingades hoppa in när gruppens basgångar blev alltför komplicerade.

Norman Petty hade goda branschkontakter och brukade alltid – fram tills det att musiktrenderna förändrades i början av sjuttiotalet – hitta intresserade skivbolag till sina produktioner. Då köpte Paul McCartney rättigheterna till Buddy Hollys inspelningar och Petty kunde leva gott fram till sin död i augusti 1984.

L-P ANDERSON

2007-06-08