John Prine & Mac Wiseman: Standard Songs for Average People
JOHN PRINE & MAC WISEMAN
Standard Songs for Average People
Oh Boy/Showtime
Betyg: 8

Ibland räcker det gott så här.

En singer-songwriterlegend och en bluegrassdito träffas, musicerar lite och plitar ner varsin lista på låtar de kanske borde spela in tillsammans. Trots att de får välja fritt oberoende av genre och epok visar de sig dela inte mindre än sju förslag – det mesta så klart inom countryfältet.

Det ger dem grön signal att fullfölja projektet.

John Prine har gjort sådant här förr, 1999 års duettcoverplatta »In Spite of Ourselves« blev en kritikertriumf och resulterade i en Grammy-nominering.
En del tycker det är slöseri med resurser när ett låtskrivarsnille av hans slag ägnar sig åt att tolka andra. Jag vet inte, jag. Själv är jag mest glad över att han efter sjukdomar och elände ännu finns med oss, att han spelar in över huvud taget. Prine är mån om att hålla traditionen vid liv – man kan göra det med egna sånger, men lika gärna med material som man tycker bör föras vidare.

I en väldigt spartansk musikalisk inramning tar de båda grånade gentlemännen sig an old school-standards av Leon Payne, Bob Wills/Cindy Walker, Ernest Tubb och Al Dexter, tolkar högklassigheter av Lefty Frizzell, Tom T. Hall och Kris Kristofferson samt sticker där emellan såväl in gospelnummer som antika popsånger från Patti Page och Bing Crosbys repertoar.

Från början till slut låter »Standard Songs for Average People« bedårande. Det hörs att Prine och Wiseman inte bara älskar att sjunga dessa låtar, de verkar må väldigt bra av att sjunga dem ihop. Det verkligen skiner om dem. Inget blir sämre av att duon backas upp av ypperliga musiker som ofta knappt märks. De spelar så tyst, återhållsamt och känsligt att när kören Carol Lee Singers i »I Forgot to Remember to Forget« smyger in bakom Wiseman som beskyddande änglar från himlen skakar den om mer än vilken effektexplosion som helst. Vilket i sig sammanfattar den här skivans förtjänster rätt väl.

PIERRE HELLQVIST

2007-06-08