Wilma Lee And Stoney Cooper: Big Midnight Special
WILMA LEE AND STONEY COOPER

Big Midnight Special

Bear Family/Border

Betyg: 9

 

Hank Williams framhöll ofta Wilma Lee som sin absoluta favoritsångerska. Tillsammans med sin make Stoney Cooper och musikerna i Clinch Mountain Clan sjöng vokalissan från Valley Head i Virginia bluegrass och country med sådan glöd att ingen lämnades oberörd. Trots att paret belönades med få listframgångar var de under fyrtio-, femtio- och sextiotalen omåttligt populära på den amerikanska landsbygden. »Big Midnight Special«, som innehåller duons samtliga inspelningar 1947–1964, förklarar över fyra CD-skivor varför.

Redan på trettiotalet var Wilma Lee Leary, tillsammans med sina föräldrar och syskon, firad som sångerska i The Leary Family. När gruppen anlitade fiolspelaren Stoney Cooper uppstod ljuv musik. Efter att Wilma Lee och Stoney gift sig ägnade de smekmånaden åt att sätta ihop en repertoar bestående av omvälvande countrygospel varvad med hängselbyxebeklädd hillbilly – allt marinerat i musikaliska ekon från västra Virginias bergstrakter. På tidiga inspelningar som »Wicked Path of Sin«, »Little Rosewood Casket« och »This World Can’t Stand Long«, utgivna på den lilla etiketten Rich-R-Tone, sjunger Wilma Lee fullhalsad gospel så att gardinerna fladdrar.

Makarna Cooper kontrakterades av stora Columbia och efter plattor som »Thirty Pieces of Silver«, »No One Now« och den suveränt banjoförsedda tolkningen av Ola Belle Reed/Carter Familys »I Ain’t Gonna Work Tomorrow« följde turnéer med countryvärldens största akter. De första betydande försäljningsframgångarna kom dock inte förrän sent på femtiotalet då »There’s a Big Wheel« och »Big Midnight Special« klättrade högt upp på Billboards lista. Efter ett erbjudande från Grand Ole Opry flyttade makarna Cooper till Nashville. Få countrysångerskor i den staden har lyckats överträffa Wilma Lees uttrycksfulla sånginsatser.

L-P ANDERSON

2007-09-21