Robert Wales: Initial Experiments in 3D [7″]
ROBERT WALES
Initial Experiments in 3D [7"]
Autodidakt
Betyg: 7

»Room for Space« är en CD kreerad av John Davis (solo, The Folk Implosion) och Dennis Callaci (solo, Refrigerator, mannen bakom skivbolaget Shrimper), en CD som släpptes 1995. De åtta spår den inkluderar är »improvised October the 4th 1994 onto a one track reel in San Dimas«, så lo-fi är bara dess förnamn.
En toppenplatta, helt enkelt. En klassiker i världen som är min.

   Korten på bordet dock, jag har inte tagit del av »Room for Space« särskilt ofta de senaste fem åren. Blossande kinder, framharklade ursäkter – det har bara inte blivit av.
   …förrän nu! Nu spelar jag den regelbundet!
   Och det kan jag tacka Robert Wales för.
   Ty göteborgarens debutsjua påminner om John Davis & Dennis Callacis småskaliga underverk. Över »Initial Experiments in 3D« vilar nämligen en skön »skapad i stunden«-känsla, en »precis så här lät jag då«-slöja. De fyra kompositionerna är experimentella, egna, rör sig bortom gängse vers-refräng-vers-strukturer. Små ackordföljder framförda på akustisk gitarr både stretar emot och smeker om vartannat och får ibland sällskap av plinkande leksaksinstrument. Sången är återhållsam.
   Musik inte helt olik den på »Room for Space«, om man säger så.
Vad som däremot skiljer de båda alstren åt är att »Initial Experiments in 3D« verkar ha spelats in i en grotta. Senast jag hörde lo-fidängor omgivna av så mycket rymd var det Mind Control Hands som stod för dem och det är en mycket positiv jämförelse.
   Vintern är snart över oss på allvar, ute är det kallt. Så jag stannar inomhus och fortsätta varva gamla lo-fifavoriter med nya, med Robert Wales.
   Vem vet vad det kommer leda till?

JOHAN JACOBSSON
2007-11-29