Action Biker: Hesperian puisto
ACTION BIKER
Hesperian puisto
Friendly Noise/Border
5

Tills nyligen kändes det självklart att det var killar som dominerade genren sovrumsindie – alltså att sitta hemma ensam och pula med musik, gärna med hjälp av en dator och en synth.
   Men tjejerna har tagit över och Sarah Nyberg Pergament, alias Action Biker, hör definitivt dit.
   Men vi får korrigera sovrumsbilden till ett studentrum på Lappis i Stockholm.   Åtminstone var det där Action Biker huserade för några år sedan. Efter några i indiepopkretsar uppmärksammade singlar och uddaspår och allt fler artiklar i allt större medier om Action Biker som nästa stora indiestjärna, så… hände väl i stort sett ingenting.
   »Albumet kommer nån gång i mars«, sa hon i en intervju i januari 2005. Det blev april. 2008. Men då ska sägas att hon bland mycket annat hunnit släppa ett helt album av melankolisk, filmisk pop i par med engelsmannen Kevin Wright, under namnet The Dreamers.
   Nå, nu är den ju här i alla fall, hennes helt egna skiva – av någon anledning döpt efter en vacker park i Helsingfors. Även om den inleds av den kantigt synthblippiga »Love for Sure« har hon åtminstone delvis lämnat just den biten bakom sig för ett mer lågmält och varmt sound.
   Låtarna varvas med korta interluder, ett tilltag som sällan fungerar – det är kul första gången men blir sen mest irriationsmoment som man raskt avmarkerar i spelaren. De åtta spår som då återstår blir en rätt spretig samling av charmig Kraftwerk-pop (»ICA Lappis«), Stereolab-sval bubbelpop (»Hesperian puisto«), tillskruvad TV-spelselectro (»Refridgerator«) och mysjazzig visa (»By Myself«).
   Inte alls dumt spår för spår, men påtagligt osammanhängande – kanske tog skivan alltför lång tid att göra? Jag hoppas att det är så, och att Sarah kommer tillbaka med ett mer spontaninspelat alster ganska snart.
PATRIK LINDGREN
08-04-01