Clinic: Do It!
CLINIC
Do It!
Domino/Playground
Betyg: 8

De har verkligen fått upp farten på senare tid, de brittiska psykrockarna. »Do It!« är deras tredje album på bara två och ett halvt år. Efter det rätt primitivt och orgelösigt rockiga »Funf« senast har de här satsat mer på låtstrukturerna. Nästan så att de krånglar till det alltför mycket ibland med närmast förvirrande avstick och sidospår.
   I sound och tonfall lånar Clinic som vanligt rätt mycket från tidig västkustgarage/psykedelia av typen 13th Floor Elevators och Jefferson Airplane, men också av Dr. Johns träskvoodoofunk och Beach Boys sköra harmonier.
   Variationen är större än på något av deras tidigare album, som jag tycker har lidit av viss jämntjockhet. Singeln »The Witch« är en oerhört driven sak med skönt svajig »Sympathy for the Devil«-känsla, medan till exempel »Emotions« ibland nästan känns som en Radiohead-ballad och »Mary and Eddie« som något skruvat outgivat med folksinger-songwritern Donovan.
   Elva spår, alla kring tre minuter korta och totalt bara trettiotvå minuter. Men på den tiden hinner Clinic presentera och utveckla långt fler musikaliska idéer och infall än de flesta gör på nutidens mer sedvanliga sextio–sjuttio minuter.
PATRIK LINDGREN
08-04-01