Atlas Sound: Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel
ATLAS SOUND
Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel
Kranky/4AD/Playground
Betyg: 7

Tidigt förra året tog Deerhunter halva bloggosfären med storm. »Cryptograms« inåtvända drones, febriga fragment och explosiva psykedelia fick sovrumsskribenter att hylla i kör. Och större tidningar att följa efter. Alla älskade bandet med den abnormt långsmale (han har Marfans syndrom) Bradford Cox i fronten.
   Neoshoegazen var äntligen här. Framgångarna följdes förstås av många månaders intensivt turnerande och vid slutet av 2007 tog bandet en välförtjänt paus.
   Eller, de flesta i bandet i tog en välförtjänt paus. Bradford Cox låste i stället in sig i hemmastudion och komponerade sin debutfullängdare »Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel«. Fast, egentligen är det lite missvisande att kalla den en debut, Cox har under pseudonymen Atlas Sound spelat in hundratals låtar under många år. Flera av dem har han lagt upp på sin blogg för nedladdning tillsammans med snygga klipp och klistra-omslag.
   »Let the Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel« har redan kallats mästerverk hundratusentals gånger. Jag är inte lika säker. Jag erkänner villigt att det låter fantastiskt om skivan. Precis så där innerligt och nära som man bara kan våga hoppas på när någon låser in sig med instrument och travar av pedaler. Det vilar ett enormt reverb över hela skivan och repetitiva sångslingor, samplingar och ekon skapar en magisk känsla. Det låter mitt i natten, ytterligare ett gitarrpålägg och klockspel som växer i oändlighet.
   Ändå kan jag inte låta bli att bli lite rastlös. Jag saknar låtar med tydligare struktur som bryter av i allt det drömska. Något som stör i slumrandet.
JOSEPHINE OLAUSSON
2008-05-06