Eugene McGuinness: The Early Learnings of Eugene McGuinness
EUGENE MCGUINNESS
The Early Learnings of Eugene McGuinness
Domino/Playground
Betyg: 6

Under sin barndom övervägde Eugene McGuinness en framtid som konstnär. Den ambitionen går igen på »The Early Learnings of Eugene McGuinness« där brådmogen socialrealistisk poplyrik möter vaudeville och Pale Fountains sena ballader.
   Som sångare ligger McGuinness, i likhet med den en smula mer karismatiske Devonte Hynes från Lightspeed Champion, ofta nära Conor Oberst från Bright Eyes, och just som i fallet Hynes är likheten snarare en nackdel än en självklar fördel. I längden blir musiken lidande av att han med ojämna mellanrum hotar att brista ut i ansträngt neurotiska bingoutrop och liderliga, Jeff Buckley-lika, vokala utsmyckningar.
   Men när hans idérika och melodiösa popmusik stannar på marken, i »A Child Lost in Tesco« eller de såta Hidden Cameras-pastischerna »Bold Street« och »High Score«, är Eugene McGuinness den mest löftesrika överraskningen i mitt liv på mycket länge.
   När han dessutom ger uttryck för en mer problematiserande syn på kärleken, i »Madeleine«, närmar han sig samtidigt ett musikaliskt uttryck som bär nästan hela vägen fram till Ed Harcourts »Whistle of a Distant Train«.   
NIKLAS ELMÉR
2008-05-27