The Morning Paper: It’s Getting Clearer
THE MORNING PAPER
It’s Getting Clearer
Skipping Stones
Betyg: 6

Få saker är så heliga inom popmusiken som den lika paradislika som porlande källan till inspiration.
   Somliga obstinata popcombos går till och med så långt att de aldrig någonsin – nej, inte ens om de så blev nedtvingade på knä med en pistol i sin mun – skulle nämna en endaste förklaring, en endaste referens, till varför de låter som de låter.
   Men så finns det andra, som Skärmarbrinks stolthet The Morning Paper, vars pressrelease är så hysteriskt namndroppande att de nästintill får lyriken i en av mina favorittexter – Daft Punks »Teachers« – att blekna: »Nathan Fake, M83, Slowdive, My Bloody Valentine, Cocteau Twins, Sant Etienne, Sigur Rós…«.
  Men mest av allt, mer än alla referenser tillsammans, är The Morning Papers debut som ett enda stort »det tidiga The Radio Dept. is in the house, yeah!«.
   Frontfiguren och sångaren David Kyhlberg har nämligen en ton som inte så lite minner om Johan Duncansons vid tiden för deras extremt oskuldsfulla och burkiga debut-EP »Where Damage Isn’t Already Done«.
   Det är en ton som, trots att den kanske aldrig någonsin lär få upplevas i någon framtida Sofia Coppola-kostymfilm, i alla fall redan når högt, högt över Hammarbyhöjdens höjder.
MARCUS JOONS
2008-05-27