The Radio Dept.: Freddie and the Trojan Horse [EP]
THE RADIO DEPT.
Freddie and the Trojan Horse [EP]
Labrador/Border
Betyg: 10

Vi lever i en märklig tid.
   Illegala invandrare får inte vård i Sverige. I centrala Stockholm marscherar moderata ungdomsförbundet på 1 maj. Vi har fortfarande ett kungahus.  
   Jag letar med ljus och lykta efter en popmusik som skildrar den här tiden, någonting utöver melodifestivalen och klubbar sponsrade av holländska ölmärken, men det enda som spelas på fiket där jag äter frukost på Roslagsgatan är en singel med Kleerup, det enda som sjuder ur högtalarna i klädbutikerna på Götgatsbacken är ett album med Lykke-Li.
   Ingenting kommenterar någonting som händer, ingenting vittnar om en livssituation bortanför de här två gatorna.
   När jag skriver att »Freddie and the Trojan Horse« är en viktig popsingel så är det i ordets mest grundläggande bemärkelse.
   Jag vet inte varför inget svenskt popband gjort det här tidigare. Det finns ju ingen intelligent anledning att låta bli. I en tyst kultur, om inte kulturen tillhandahåller en röst, vem ska då göra det?
   För att budskapet inte ska gå någon obemärkt förbi upprepar Johan Duncanson gång på gång textens bärande rader samtidigt som en virveltrumma piskar fram den starkaste melodi han hittills skrivit.
   Berättelsen om en svensk statsminister som använde sig av arbetarrörelsens retorik för att komma till makten och nu långsamt bryter ner dess trygghetssystem.
NIKLAS ELMÉR
2008-06-03