Den mediala avhopparen


»Inga intervjuer, ingen turné och låtlistan hemlig fram tills en vecka innan release.«

Det är med lite lätt rodnande kinder som jag tar del av marknadsföringen kring Burials snart kommande DJ-Kicks-skiva.

Allt hysch-hyschande om den brittiske dubstepstjärnans hemliga identitet har redan nu, efter bara två album, blivit till en parodi och – ironiskt nog – en sylvass marknadsstrategi.

Detta när Burial bara är något så tidstypiskt som Den Mediala Avhopparen.

Han som först inte säger sig ställa upp på intervjuer, men som sedan ändå låter sig gå med på att träffa ett par brittiska morgontidningar.

Han som i sina intervjuer sedan berättar varför han inte vill göra intervjuer, varför han inte vill ställa upp på bild och vad det är han hoppat av ifrån.

Det är lätt att dra en illröd tråd från Burials parodibetonade marknadsföring till en passage i Martin Luuks nya – och djupt samtidskritiska – lilla text »Stockholm brinner (inte) igen« som har suttit uppklistrad på anslagstavlor i Stockholm i sommar.

Luuk, som häromåret gav ut fyra korta texter på Loyal Press, skriver i den här passagen om hur svårt det är att förhålla sig till det åsiktssamhälle som just nu råder i den svenska huvudstaden.

Han beskriver hur han vill hoppa av alltsammans och den karusell som bland annat innefattar de vuxna som leker charader i tv, Rodeojournalister som kallar sig för socialister och modebloggare som tar upp allt syre i Stockholms innerstad. 

Men hur han än vrider och vänder på det så inser han snart att det är lönlöst och helt omöjligt att hoppa av:

 

»Jag hoppar av igen, men det går inte att hoppa av, man hamnar bland avhopparna, blir »en avhoppare«, intervjuas i tidningarna, ställer upp på bild, visar tydligt vad jag hoppat av från, hur medvetna mina val varit.«

 

Med Luuks rader framför sig är det lätt att se igenom Burials »avhopp« och att det högst troligt – och inte minst cyniskt – lär handla om att trissa upp förväntningarna inför den dag då han träder fram i ljuset.

Det må låta komplext, men det lär nämligen bara vara en tidsfråga innan han uppträder för stora checkar världen över, betar av intervjuer på löpande band samt ger ut en DVD där han guidar till södra Londons allra hemligaste nattliv.

Det må låta komplext, men just sådan är Den Mediala Avhopparens natur.