Abalone Dots: Traveller
ABALONE DOTS
Traveler
RCA/Sony BMG
Betyg: 5

Bara för att musiken är rotad i en lång och anrik tradition behöver inte texterna tyngas ner av densamma. Bara för att man begagnar sig av banjo måste inte lyriken omgärdas av gruvsamhällen och tveksam westernmoral.
   Såväl yngre förmågor som Dixie Chicks som veteraner i stil med Merle Haggard har på tjugohundratalet sett till att förse countrymusiken med texter som hellre speglar sin samtid än rullar runt i dammiga gamla diligenser. Sannolikt en bidragande faktor till att genren alltjämt känns relevant – kommersiellt, konstnärligt, stundom även politiskt.
   Den Västervik-bördiga kvartetten Abalone Dots är begåvad med fyra fantastiska röster och en porlande musikalitet. Det låter som att tjejerna har väldigt lätt för det de håller på med. Precis som på fjolårets lovande debut finns på »Traveler« ett flertal låtar som man gärna återvänder till (helst det välljudande avskalade parti som utgörs av »Solo«, »Lost« och Dolly Parton-covern »Little Sparrow«). Dessutom klär den nya skivans lite ruffigare sound – lika delar vindlande bluegrass och karga folkballader – dem väl.
   Sålunda synd och skam att helhetsintrycket dras ner av ett onödigt ihärdigt High Chaparall-vokabulär. Texternas alla skjutvapen, ladugårdar, hästar, plötsliga dödsfall och lungor fyllda av koldamm känns lika konstruerade som någonsin Big Bengts hattbelamrade temapark i de småländska skogarna.
PIERRE HELLQVIST
2008-07-29