Oxford Collapse: Bits
OXFORD COLLAPSE
Bits
Sub Pop/Border
Betyg: 7

Minutemen, Sonic Youth, Guided By Voices, Pavement. Ser du den röda tråden?
   Okej, på ett sätt är det en tidslinje för amerikanska alternativrockstorheter.
   Jag tänkte på en annan sak.
   Det är band som samtliga aldrig har varit rädda för att söka sig utanför uppställda ramar för hur en viss typ av rockmusik ska framföras eller skrivas. Allihop egensinniga band som det är svårt att sätta in i fack. Guided By Voices gjorde sextiotalspop med en sexpackshatt på huvudet? Varför inte? Minutemen var punk på akustiska gitarrer. Javisst.
   På två år gamla »Remember the Night Parties«, den fjärde plattan för Oxford Collapse, tillika den första på Sub Pop, hördes tydliga influenser av de ovan nämnda föregångarna. Det var en platta som vi kan sammanfatta som »lovande«.
   Uppföljaren drar bokstavligen i gång med en ljudlig rivstart, men New York-trion verkar inte ha en aning om vart vi är på väg. Underbart! »Bits« är på ett sätt verkligen vad den lovar; bitar som fogas samman till en skrovlig helhet. Jag blir inte ett dugg förvånad när jag läser att skrev de flesta textrader skrevs precis innan bandet gick in i sångbåset. På ytan låter det hafsigt och storvulet om vartannat – en punkig urladdning med skriksång där, en ensam stråkkvartett där.
   Det skulle kunna ha låtit forcerat och superspretigt, men jag gillar det här. Verkligen. Att det sedan hade gått utmärkt att plocka bort fyra–fem låtar är en annan sak. Oxford Collapse har inställningen, visionen och då och då verktygen för att kunna göra stor, avig indierock.
   Efter en tid med »Bits« tänker jag att kanske, kanske går det en dag att länka på Oxford Collapse till bandlistan i första meningen utan att skämmas.
   Inte nu, inte än. Men kanske framöver.
ANDERS DAHLBOM
2008-08-12