Diverse artister: Mission Hall Sessions
DIVERSE ARTISTER
Mission Hall Sessions
Bad Taste/Border
Betyg: 5

Många känner sig kallade till den akustiska gitarren, få är ordentligt utvalda.
   Mission Hall är en skivstudio i Skåne, ett gammalt ombyggt missionshus ute på landet som ägs till hälften av skiv- och bokningsbolaget Bad Taste. En hel radda artister har spelat in i det vita huset och nu samlar Bad Taste några inspelningar från de senaste fem åren med namn som Denison Witmer, Rosie Thomas, Chris Mills, Mattias Friberg från Logh och Mission Hall-veteranen Christian Kjellvander.
   Mestadels är det alltså avskalat och akustiskt som gäller. Låtskrivare med nylonsträngar och allvarligt sinnelag. Nedtonat. »Innerligt«.
   Ganska trist, för den delen.
   Det sägs ju att en bra låt är just en bra låt om den går att spela på en akustisk gitarr. Det verkar tyvärr ofta som musiker också tror att om man vänder på ekvationen är den lika giltig. Alltså, att om man spelar en låt på akustisk gitarr, och då helst med allvarligt sinnelag, så blir den per automatik lite bättre, lite mer värd. Att lyssna på »Mission Hall Sessions« är att lyssna på åtta singer-songwriters med ett och samma grunduttryck som få av de inblandade har material och röst för.
   Även om nu skivan är en ojämn samling finns det guldkorn.
   Några av de kallade tar inte upp gitarren utan sätter sig vid pianot. Danskan Anna Brønsted brukar spela med Efterklang, på egen hand gör hon strävt drömsk pianopop mitt mellan Ed Harcourt och Mark Linkous. Brønsted gör det hon ska bra, liksom Mattias Friberg. Denison Witmers tillbakalutade kompositioner är egentligen alltid pålitliga, men amerikanen låter här möjligen lite för vek. Och pratar vi pålitlighet är förstås Christian Kjellvander rena tyska tåget. Han tar tag i och ger djupt liv åt Townes Van Zandts »If I Needed You«.
   Dessutom gör han en akustisk variant av »Two Souls«, en låt som jag tycker låter för mycket på en gång på »I Saw Her From Here/I Saw Here From Her«. Nu hörs det bättre vilken liten genial låt det är.  
ANDERS DAHLBOM
2008-09-23