Nagisa Ni Te: Yosuga
NAGISA NI TE
Yosuga
Jagjaguwar/Border
Betyg: 8

Daggdroppar. Havet. Fåglar. Blommor. Shinji Shibayama och Masako Takeda har aldrig bråttom, utan betraktar den lilla världen, ser det stora öppna sig i naturen eller i en intim vardagshandling. Det finns en stillhet hos Nagisa Ni Te som går rakt in – allt verkar enkelt, självklart, mystiken är naturlig.
   Shibayama skapade sitt sound redan på åttiotalet i bandet The Hallelujahs. Lika delar drömsk pop och klassisk rock. Lika delar folkhymn och transparent gitarr. Nagisa Ni Te betyder »på stranden« och namnet är en hyllning till Neil Youngs sjuttiotalsalbum »On the Beach«.
   »Yosuga« skiljer sig inte mycket från tidigare skivor. Poetiska texter (på japanska, översättningar till engelska finns som vanligt i CD-häftet), långsamma låtar som upprepar sig som vågor, stillastående kan man tycka, men det finns en styrka i det – det är musik som vinner på att röra sig längs samma väg.
   Nytt är en starkare betoning på ett ännu mer typiskt sjuttiotalsspråk. Det är en aning mer konventionellt. Yrvädret Young spökar någon gång, men Shibayamas gitarrspel får mig även att tänka på George Harrison och – faktiskt – soft vuxenrock. Ibland blixtar det till, men med balans; alltid harmoniskt, vackert.
   Shinji Shibayama och Masako Takeda är ett par och det är fint när deras röster glider samman eller när båda sjunger olika verser i samma låt. Takeda har en mörkare ådra, åtminstone är några låtar som hon sjunger – »Ishi River«, »Close By Night« – mer gåtfulla. Dagsljuset försvinner, en flod ringlar sakta förbi kamferträd och buddistiska skulpturer, en hund skäller långt borta, insekter nära ansiktet.
PM JÖNSSON
2008-09-23