Murs: Murs for President
MURS
Murs for President
Warner
Betyg: 5

Första släppet på storbolag och Murs borde väl kanske egentligen, om det är sant att hans namn står för Making Underground Raw Shit, skaffa sig ett nytt namn. Fast angelägnare ändå vore om han skaffade sig lite bättre självförtroende. Eller rättare sagt, en tro på att det han är bra på räcker gott som det är.
   Han har själv kallat det han gör för »sitcom-rap« och det är en ganska passande beskrivning som inte alls ska tolkas förminskande. Murs utgår, likt en Jerry Seinfeld eller Larry David, alltid från sig själv. Han betraktar sitt liv och gör underhållning av det. Lika enkelt som det är som koncept, lika svårt är det att göra det bra.
   Murs gör det bra. Han är en av de roligaste rapparna som finns. Och precis som de riktigt stora satirikerna finns det alltid en botten av allvar, konflikt, uppgörelse, kritik eller sorg mitt i gapflabbet.
   Men »Murs for President« är tyvärr inte allt den kunde ha varit. Första problemet är albumets stort anslagna tema (presidentkandidaten Murs presenterar sin kampanj) som aldrig fullföljs och aldrig riktigt fungerar. Sedan är det en rent schizofren stilblandning mellan alla de olika producenterna. Murs kanske allra finaste stund var det fantastiska albumet »Murs 3:16: The 9th Edition« från 2004 som producerades från start till mål av 9th Wonder. Det var inte produktionerna i sig som gjorde det fantastiskt utan den tydliga linjen, den trygga igenkänning helheten skapade. 9th Wonder hängde upp en sober kuliss framför vilken Murs avtecknade sig i all sin varierade, nyanserade briljans.
   På »Murs for President« tvingas Murs för ofta bråka mot en alltför sprakande, gräll och anspråksfull kuliss. Det är som när man sabbar en fantastisk maträtt genom att dränka huvudingrediensen i för många konkurrerande smaker. För många kockar doppar helt enkelt sina fingrar i den här soppan.
PATRIK SVENSSON
2008-09-30