Like Honey: Leaves
LIKE HONEY
Leaves
Hybris/Border
Betyg: 4

Skivbolaget Hybris gjorde länge skäl för sitt namn.
   Om man ställer upp enskilda akter från deras första år som skivbolag sida vid sida om varandra uppstår en smått otrolig rockad av originell, svensk popmusik: El Perro Del Mar, Familjen, Kalle J och multiinstrumentalisten Montt Mardié.
   Men hösten 2008 kvarstår mycket lite av denna Hybris forna särställning.
   Sarah Assbring ger numera ut sin musik på The Concretes bolag Licking Fingers och Kalle J, vars debutalbum »Om du lyssnar noga« fortfarande har en alldeles speciell plats i mitt hjärta, har mig veterligen inte gett ut någon ny musik sedan han sjöng om kärlek ledsagad av Tavares discoklassiker »Heaven must be missing an angel« i »When You See Me«.
   Hösten 2008 sätter Hybris således delvis sitt hopp till Like Honey, en kvintett från Malmö med fler problem än självklara förtjänster.
   Deras musikaliska utgångspunkt har figurerat i så många svenska konstellationer vid det här laget, minns förra decenniets Petrol eller skivbolaget Labradors hela affärsidé, att det blivit en alldeles egen genre – inhemsk bruksindie.
   Genrens främsta kännetecken: ett så stort intresse för brittisk och amerikansk popmusik att ingen utanför Sverige kan relatera till den.
   Ursvensk kärlek till Cocteau Twins, The Breeders och Mazzy Star ligger som en varm och förrädiskt inbjudande filt över Like Honeys »Leaves«.
   Eftersom det är omöjligt att ha några invändningar mot referenserna, kan man bara skaka uppgivet på huvudet åt bristen på uppfinningsrikedom och minnesvärda melodier.
NIKLAS ELMÉR
2008-10-14