Oskar Schönning: Puerto
OSKAR SCHÖNNING
Puerto
Schönning/Dotshop.se
Betyg: 8

En vän till mig förälskade sig i förra albumet med basisten Oskar Schönning och hans band så till den milda grad att han la in en snutt musik från skivan som ringsignal i sin mobiltelefon. Varpå han ännu mer retade de fans av »riktig« jazz som fanns i hans närhet.
   Det är något med Schönnings musik och hans sätt att förhålla sig till publiken och marknaden som väcker irritation i den övriga jazzvärlden.
   Kanske är det hans icke-ortodoxa sätt att spela in – den här plattan spelades in bara en månad före utgivning, under en dag på en liten teater i Stockholm då dörrarna stod öppna för allmänheten.
   Kanske är det hans annorlunda marknadsföringsstrategier – detta hans tredje album skickades inte ut i sedvanliga drivor till journalister, i stället gavs det bort gratis till taxi- och busschaufförer som lovade att spela musiken i sina yrkesfordon. Ett exemplar gömdes någonstans i Tensta centrum (skattkartan lag vid uppgången mot Tensta allé).
   Kanske är det den korresponderande direktheten och enkelheten i musiken, nästan alltid byggd på sångbara melodier och med ett tydligt teatralt uttryck? Här är han än mer avskalad och koncentrerad än tidigare, men också friare; flera av spåren bygger på fåtoniga upprepningar som effektivt skapar både drama och förtätad stämning. Fyra distinkta, personliga röster höjs, men tar sig med i bästa mening gemensam kraft mot ett och samma mål.
   Kanske är det den avspända lekfullheten som verkar driva kvartetten, som vilar under även de på ytan allvarligare, mer utmanande partierna? Kanske är det den uppenbara viljan att göra något där i skarven mellan jazz, teatermusik och folkvisa som faktiskt är rakt igenom vackert och tilltalande?
   Det skapas ett rum som är intimt och skyddande, när musiken drömskt och poetiskt rullar ut ur högtalarna, men det känns samtidigt som om det här är musik man kan leva sin vardag till. Diska, laga mat, gräla, älska, dansa med barnen till.
   Själv kapitulerar jag än en gång, spelar skivan ett varv till, och börjar fundera på om jag ska peta in någon av de kärvt vemodsvackra melodisnuttarna från den i min mobiltelefon.
LENNART PERSSON
2008-11-04