Kanye West: 808s & Heartbreak
KANYE WEST
808s & Heartbreak
Def Jam/Universal
Betyg: 8

Den mästerliga trilogi som inledde Kanye Wests skivkarriär som artist är unik i vår tid.
»The College Dropout«, »Late Registration« och »Graduation« – tre stycken komprimerade och omvälvande berg- och dalbaneturer genom soulhistorien med Wests egen, karaktäristiskt ointressanta, röst som omisskännlig grädde på moset.
   I relation till den serien utgör »808s & Heartbreak« ett radikalt stilbrott. Sedan »Graduation« har Kanye West förlorat sin mamma och brutit med sin flickvän sedan många år tillbaka, två händelser som utgör grunden för ett album där de föregående skivornas mäktiga och upplyftande ljudvärldar ersatts av en pulserande och långsam elektronisk blues som bara undantagsvis lämnar plats för rap eller ens refränger.
   Risken är överhängande att ingen kommer att minnas den här skivan när Kanye Wests karriär ska summeras någon gång i framtiden. Men det förringar inte det faktum att det är den mest gripande helhet han hittills spelat in – ett mörkt och jagat uppbrottsalbum av en artist som riskerar att bryta sin egen framgångskurva just när han står på toppen av sin karriär, men som gör det av nödvändighet och med sin integritet som både insats och självklar ledstjärna.
   Det är kanske inte hans främsta musikaliska ögonblick, men i artistisk och mänsklig bemärkelse är det en triumf.
   Kanye Wests motsvarighet till Lauryn Hills »MTV Unplugged« eller Radioheads »Kid A«.
NIKLAS ELMÉR
2008-12-02