Boston Spaceships: Brown Submarine & Circus Devils: Ataxia
BOSTON SPACESHIPS
Brown Submarine
Guided By Voices Inc/Sound Pollution
Betyg: 8

CIRCUS DEVILS
Ataxia
Happy Jack/Sound Pollution
Betyg: 6

Man kan undra varför Robert Pollard egentligen la circus_devils.jpgner flaggskeppet Guided By Voices för fyra år sedan. Det är inte direkt så att femtioettåringen pensionerat sig från musikbranschen.
   Inte det minsta.
   Det är alltid svårt att få en exakt överblick över Dayton-mannens skivutgivning, när jag försöker få ihop en lista över antalet album från 2008 med Pollard som huvudfigur hamnar slutsumman på sju. Det kan vara färre, det kan mer troligt vara fler.
   Så varför valde då Pollard att lägga ner GBV?
   Kanske för att han kände att han hade tagit bandkonceptet så långt det gick. Kanske för att han var trött på att turnera. Kanske för att han hade en massa andra bandnamn och idéer till skivomslag på lager.
   Pollard har alltid varit en sann rock’n’rollromantiker. När jag intervjuade honom för några år sedan pratade han varmt om musiken från skarven mellan sextio- och sjuttiotalet, de uppfällbara skivomslagens och konceptplattornas tid. Det var då som tonåringen Pollard drabbades av rockens magi och insåg möjligheten att transportera lyssnaren till andra världar under drygt tre minuter. Än i dag är det dit han mentalt återvänder för att layouta skivomslag och för att hitta på den ena fantasifulla låttiteln efter den andra.
   Därför kändes uppgiften som kom nyligen om att Pollard håller på med musik till en kommande rockmusikal i 3D (!) om Kleopatra – i regi av oscarsvinnaren och GBV-fanatikern Steven Soderbergh – inte på något sätt främmande.
   Boston Spaceships är en ny Pollard-ledd trio som låter och känns väldigt mycket som ett förlängt Guided By Voices. På debutplattan finns samma koncentration av melodier och gitarrattacker som gjorde mannens tidigare bandkonstellation så tilldragande. Allt från låttitlar (»Soggy Beavers«!) till refränger (»Now I’m in Rome/Now I’m in Rome/Now I’m in Rome/Still in Rome«, från »Still in Rome«) håller yppersta klass, men det är framför allt musiken som gör »Brown Submarine« till något av det bästa Pollard-relaterade jag hört på väldigt länge.
   Denna debut håller hela vägen. Här finns inga bagateller, bara utsökta poplåtar som sparkar sig framåt. Huvudpersonen vad så uppspelt över resultatet att han tidigare i år gick med på att göra en klubbturné med plattan. Jag förstår honom, som sagt. Redan i februari kommer uppföljaren. Ingen är förvånad.
   Robert Pollard har även en experimentell ådra. 2001 drog han i gång ett projekt tillsammans med bröderna Todd och Tim Tobias, »Ataxia« är trions sjätte platta.
   Circus Devils är betydligt lösare i kanterna än Boston Spaceships, det knarrar och tjuter frekvent runt bandledarens mörkt hotfulla och svårtydda textrader. Lägg till knaggliga indierockgitarrer och några överraskande raka melodier, och allt låter till slut lite som om Dave Thomas från Pere Ubu hade kompats av Superchunk. Inte kvalitativt rakt igenom, men en skruvad ljudresa med Pollard som opålitlig guide. Bra så.
ANDERS DAHLBOM
2008-12-16