Two White Horses: Two White Horses
TWO WHITE HORSES
Two White Horses
Stand By Your Band/Roxy/Nordisk Film
Betyg: 8

Helt klädda i vitt, sittandes på ett par vita hästar, det ser ut som att de kommit för att rädda oss. Välkomna syskonen Jakob och Lovisa Nyström.
   Det här är ett album som man spelar om och om igen; här finns en känsla av något som man inte riktigt kommer åt eller förstår, men så gärna vill höra ånyo. Det är lite sorgligt, men också fyllt av kraft och nerv. Något om barndomen, något om magiska platser som gått förlorat, en hel del om hur det här med kärleken egentligen ska fungera.
   Jakob Nyström har sjungit och skrivit låtar i Isolation Years länge, länge. Lovisa har sjungit med David Sandström, Frida Hyvönen och några till. Det här är första gången de spelar ihop, i alla fall så att andra får lyssna. Här delar de på sånginsatsen, spelar lite olika instrument efterhand som andan faller på. Two White Horses känns som ett fritt flöde i färdriktningen.
   Produktionen är snyggt iscensatt av Komedas Marcus Holmberg. Inga större åthävor, inget stoltserande skryt; det mesta är enkelt och rakt och väldigt, väldigt bra. Annika Norlin har skrivit en elegant biografi och Sahara Hotnights släpper det på sitt egna skivbolag.
   Det som imponerar mest är lättheten med vilken de här syskonen tar sig an de olika låtarna. De kör över Abbas »Super Trouper«, El Perro Del Mars relativt nya »Candy«, Equals gamla »Good Times Are Gone Forever«, de gör ett gäng egna fantastiska kompositioner och de låter Marcus Holmberg ringa in plattan med några instrumentala partier. Allt låter naturligt, som källvattnet från en av floderna uppe i det Norrland där de här vita hästarna har sitt ursprung.
   Jag tycker att det här är ett väldigt, väldigt fint album i det lilla formatet. Inte för att jag tror att syskonen Nyström bryr sig. Jag noterar nämligen att den gamla irländska folkduon Tir Na Nog – som är en stor inspirationskälla och också upphov till bandnamnet – har blivit vänner med dem på MySpace. Det betyder nog mer än ett aldrig så högt betyg i Sonic.
TONY ERNST
2009-03-31