Times New Viking: Born Again Revisited


TIMES NEW VIKING

Born Again Revisited

Matador/Playground

Betyg: 8

 

Det känns inte alldeles självklart att musiken som strömmar ur högtalarna kommer från en CD-skiva. Times New Vikings fjärde album låter, precis som vanligt, snarare som ett slitet kassettband. Som en samling favoritlåtar som spelats om och om igen på en liten walkman. Att lo-fi-etiketter generöst klistras på nästan allt med spår av sprucket ljud nu för tiden känns i det närmsta löjligt när Times New Viking används som referens. Och även om bandmedlemmarna själva hävdar att ljudkvaliteten förbättrats med ungefär tjugofem procent sedan förra skivan låter det fortfarande grumligt nog för att driva somliga till vansinne. Upprörda lyssnare verkar tro att trion från Columbus, Ohio, spelar in sin musik på kassett med ont uppsåt som främsta motiv.

Live blir Times New Viking aningen annorlunda. Då de turnerar utan ljudtekniker och oftast struntar i soundcheck låter gruppen för det mesta betydligt renare på scen, låtarnas enkla och medryckande riff hörs tydligare. Även rent visuellt tillför Beth Murphys dans bakom orgeln och Adam Elliots hukade stil på en låg stol bakom trumsetet en massa. Det finns en känsla av innerlighet, glädje och fullständig avsaknad av poseri som gör TNV så lätta att tycka om. En känsla som faktiskt går att höra även på bandets inspelningar.

»Born Again Revisited« är inte revolutionerande. Den tar inte bandet i någon ny riktning. Och trots att det faktiskt låter en gnutta renare så sysslar Beth, Adam och Jared fortfarande bara med fantastiskt skräpig musik.

JOSEPHINE OLAUSSON

2009-09-29