Dan Berglund’s Tonbruket: Dan Berglund’s Tonbruket
DAN BERGLUND’S TONBRUKET

Dan Berglund’s Tonbruket

Act/Bonnier Amigo

Betyg: 8

 

Det kan inte varit lätt för Dan Berglund att gå vidare. Av många anledningar.

Sommaren 2008 rycktes fötterna undan för hans band sedan femton år, när Esbjörn Svensson så tragiskt förolyckades. Samtidigt var Esbjörn Svensson Trio musikaliskt på väg åt så många olika och okända håll, kanske speciellt med vad som blev trions sista plattor. Det som gjorde »Tuesday Wonderland« och »Leucocyte« till sådana stora stunder var spänningen av att inte veta vart E.S.T. färdades.

Och kanske var det på sätt och vis en fördel för gruppens basist, när han nu ger sig in i musiken igen. För jag vet faktiskt inte alls vad jag väntar mig innan jag börjar lyssna. Speciellt inte när jag ser vilka han har med sig.

I Tonbruket samlar han pianisten Martin Hederos (The Soundtrack Of Our Lives, Hederos & Hellberg, Nina Ramsby), gitarristen Johan Lindström (som jobbat med allt och alla från Elvis Costello till Freddie Wadling) och Andreas Werliin (som i vanliga fall trummar med Wildbirds & Peacedrums). Ett eklektiskt och spelskickligt gäng, minst sagt. »Ett oväntat band«, sa Werllin om gruppen i en GP-intervju, och det är det passande ord för hur musiken låter som de skapar. Oväntat.

Det skulle vara lätt att säga att Tonbruket låter som det skulle göra om man blandade ihop alla medlemmars ordinarie/tidigare band, men sanningen är att denna debutplatta inte låter som något annat. Är det jazz? Jag vet inte, jag tror inte det. Snarare någon slags instrumental utforskningsresa längs mörka stigar, med starka melodier som nödraketer i luften. Jag kommer faktiskt inte på så många namn att droppa som referenser, mer än att kvartetten i bastanta »Monstrous Colossus« påminner om ett akustiskt Battles. Eller inte. Som en hybrid mellan Pink Floyd och Wilco, skriver de själva, och tja, varför inte.

Nu är förstås inte det viktiga vad gruppen påminner om. Det viktiga är att Dan Berglund har gått vidare efter en mörk tid och åstadkommit något helt nytt, något oväntat starkt.

Jag gillar resultatet väldigt mycket.

ANDERS DAHLBOM

2010-01-19