Bruket: En annan klass
BRUKET

En annan klass

Citybird/Sound Pollution

Betyg: 5

 

Klasskamp, nätter i trappuppgångar, stesolid och alkohol, drömmar om Stockholm, grovslipad livsromantik från skuggsidan.

Bruket från Fagersta gör punkrock som väldigt många andra punkrockare före dem. Några ser det som brist på nytänkande. Konstigt. Ingen skulle påpeka för en bluesartist att han eller hon borde rycka upp sig. Bruket skriver och spelar punk om sitt liv, sin samtid, om än i något dramatiserad form. Att texterna på debuten sedan känns välbekanta stör mig inte mycket. Däremot att »En annan klass« inte innehåller det där lilla extra som gör att kvintetten sticker ut.

Producentduon här heter Pelle och Nicke Almqvist och spelar till vardags i The Hives. Ska vi vara helt ärliga är det därför jag sitter och lyssnar på Bruket. Bröderna Almqvist kan, som bekant, det här med att göra musik som sticker ut. De yngre Fagersta-kollegorna är på rätt väg flera gånger, framför allt i Clash-stänkiga »En stad som aldrig vaknar« och Docent Död-doftande »Stockholm kallar«. På väg att få till riff och refräng till något som jag fortsätter att nynna på efter att skivan slutat snurra. Nu blir »En annan klass« aldrig mer än en i och för sig trevlig introduktion till ett nytt svenskt punkpophopp. Och en punkplatta med ett långt trumsolo (»Bömberns kokbok«) förtjänar förstås en extra guldstjärna.

ANDERS DAHLBOM

2010-03-23