Lali Puna: Our Inventions
LALI PUNA

Our Inventions

Morr/Bonnier Amigo

Betyg: 6

 

Att musik kan agera tidsmaskin är ett välkänt faktum. Du återhör en låt och genast transporteras du i minnet tillbaka till gamla kärlekar, gårdagens nattklubbar, glömda städer… Eller så kanske du en afton stiftar bekantskap med ett nytt band som så till den milda grad snöat in på exempelvis Weimar-kabaret att de av bara farten skickar dig till tjugotalets Berlin.

Lali Puna exemplifierar med »Our Inventions« ytterligare en slags musiktidsmaskin. Skivan sveper mig nämligen åter till 2004; till året då den München-baserade kvartetten släppte föregångaren, sin tredje platta »Faking the Books«. Sex år må ha gått mellan skivorna men särskilt mycket har inte hänt i Lali Puna-land.

Personligen är jag inte helt tillfreds med denna brist på utveckling.

Början och mitten av nollnolltalet hade sin charm. Hörnet där Lali Puna huserade – det vilket fjantigt nog betecknades »indietronica« – har aldrig mått så bra som då. Genredefinierande album som Postal Service »Give Up« och »Neon Golden« med The Notwist var på väldigt många människors läppar. Och »Faking the Books« var, förvisso, toppen.

Men detta sagt kan jag inte skaka av mig känslan att jag har hört »Our Inventions« förut, att jag redan spelat sönder dess fint stegrande melodier, visksång, mjuka elektroniska ljud och sött svängiga trummor. Musikalisk progression är inget självändamål, men någon måtta får det vara på karbonkopierandet.

Så jag hoppas Lali Punas nästa alster inte dröjer sex år och att det i stället vrider tidsmaskinreglagen mot något nytt.

JOHAN JACOBSSON

2010-04-13