Psykakuten: Psykakuten
PSYKAKUTEN

Psykakuten

Lyckan Kommer/Border

Betyg: 6

 

Singer-songwritern Steso Songs följer upp sitt allt annat än uppsluppna debutalbum »Now It’s Dark« med ett duoprojekt vars namn ingalunda går på tvären mot texternas innehåll. »The Day My Best Friend Died«, »Black Out«, »Kill Me« och »Given Up« är några av låttitlarna. Men där Steso Songs egna skiva aldrig riktigt klarade av att kommunicera, den verkade främst tjäna ett terapeutiskt syfte för artisten själv, är Psykakuten mer mån om att få en publik att lyssna och ibland dansa till deras tvångstankar och depressioner.

Rent musikaliskt handlar det sällan om något annat än farmakafernissad postpunk eller undersköna hymner som ekar av indiepopens nittiotal, men Karolina Stenström, Henrik Svensson (Fint Tillsammans, Hets, Doktor Kosmos, Moneybrother) och myllret av gästmusiker bygger skickligt upp kala, kalla och allmänt ogästvänliga ljudväggar som tvivelsutan går hand i hand med skivans tematik. Även om man kan reagera på att paret gränsar till att kokettera med sin mentala status sugs man ofrånkomligen in i skivans stämning. Antagligen för att det bland all cementerad trasighet sticker fram färgstarka små kreationer – High Places-minnande »Given Up«, lätt highlifepräglade »If I Could Love I Would«, Ulf Lundells skivomslag – som signalerar att de inblandade må ha vacklat på vägen hit men tillsammans står starka. Någonstans mellan döden och självförverkligande, där hittar vi Psykakuten.

PIERRE HELLQVIST

2010-06­-22