The Late Call: You Already Have a Home
THE LATE CALL

You Already Have a Home

Tapete/Border

Betyg: 7

 

Försiktigt tassande musik. Någon har de mjukaste morgontofflorna på, allt för att inte det gamla furugolvet ska knarra. Men om man sätter sig ner och lyssnar nogsamt ska man höra vemodigt vacker lågmäld pop.

Till anslag och attityd minner det här om en massa utländska förebilder, men jag tycker inte att man behöver dra upp dem. Johannes Mayer står fint på egna ben. »You Already Have a Home« kommer två år efter debuten »Leaving Notes« och det står direkt klart att den i Stockholm bosatte sångaren och låtskrivaren har utvecklats, mognat. Allting låter mycket säkrare, stadigare.

Låtarna är var för sig inte överdrivet speciella. Efter lyssning kan det vara svårt att nynna på det man nyss hört. Men när sätter på musiken igen blixtrar de vackra bilderna till framför ens ögon. Man minns, man ler för sig själv utan att någon annan ser det. Man känner att något är på riktigt, är äkta.

En stor del i allt detta har producenten John Roger Olsson (från The Grand Opening) som skapat en stor och rymlig ljudbild för Johannes lyriska visioner att ta plats i. Det är som att någonting har hittat ett sammanhang, det är som att det nu finns ett hem.

Det här är en stark och laddad skiva från en artist som verkar utifrån sina helt självständiga premisser och mål.

TONY ERNST

2010-10-12