The Bells: Threads
THE BELLS

Threads

TEG/Music Help

Betyg: 6

 

När en Bear Quartet-medlem och en Park Hotell-medlem går ihop är det kanske inte helt överraskande att slutresultatet kan sammanfattas som: Bear Hotell.

Även om Peter Nuottaniemi och Jonas Teglunds gemensamma, Björn Olsson-inspelade albumdebut i stämningar och språk mer eller mindre tydligt refererar till deras respektive band saknar man på »Threads« en sångare med samma skärpa som Mattias Alkberg och kanske också den musikaliska explosiviteten från (aningen underskattade) Park Hotell.

Med det sagt ser man ändå gärna en fortsättning på detta projekt, lite för mycket tilltalar ens sinnen för att det ska få sluta här. Arrangemangen och det ofta ypperliga gitarrspelet, exempelvis. Framför allt är texterna – som kretsar kring tillhörighet och livsval – rakt igenom fenomenala. Känslan är att utvägarna blir allt färre men att det inte nödvändigtvis uteslutande måste leda till ångestframkallad stress. Här märks en vilsam acceptans av sakernas tillstånd. Det låter som att någon slutligen har insett att livet inte alltid riktigt blir som man en gång hade föreställt sig det, och också vet att den insikten i sig har ett värde. Det är inte att kapitulera, antagligen är det bara att bli lite äldre.

Allt ramas in av en enslig, tålmodig och lätt countryanstruken gitarrpop – befriad från skarpa kanter, berikad med en ovanlig sorts klarsynthet.

PIERRE HELLQVIST

2010-10-19