Robert Svensson: You’re a Wasteland, Honey
ROBERT SVENSSON

You’re a Wasteland, Honey

Nomethod/Border

Betyg: 6

 

Det är Roddy Frame han påminner lite om, Robert Svensson.

I alla fall är det känslan som jag får av skivomslaget till »You’re a Wasteland, Honey«, Svenssons andra soloskiva. Det svartvita skimret, frisyren, en stor svart gitarr på magen. Allt det här leder tanken till Roddy Frame i videon till Aztec Cameras »Somewhere in My Heart« från 1987.

Nu är det annars inte så stor likhet mellan en åttiotalshit och ny svensk indie. Förutom att det i båda fall handlar om melodistark pop med stora känslor och synthar långt i bakgrunden.

Svenssons gamla grupp Mixtapes & Cellmates kastade in handduken i augusti i år. Kompisgänget hade tagit det så långt det gick. Redan för två år sedan solodebuterade sångaren och gitarristen Svensson med »Young Punks Are on the Never-Never«. Då delade jag ut betyget 7 och skrev bland annat att jag gillade produktionen men saknade fler låtar med hitpotential.

Uppföljaren är tvärtom. Här finns flera låtar med melodier som är skrivna för att försätta berg, refränger som öppnar sig mot himlen. Men Svensson har, tillsammans med producenten Ludwig Böss, valt att ta sig ifrån det elektroniska landskapet och istället närma sig en ljudbild som passar mer traditionell indierock. Det är lite synd. Jag förstår tanken att spela in en skiva vars sound en grupp på fem personer enkelt ska kunna transportera runt till rockklubbar. Samtidigt vinner inte storslagna låtar som »Runaway«, »The City« och »The Madness« på att slås in med tunna papper.

Svensson skriver låtar som inte ber om ursäkt för att de tar plats. Musik med ett tydligt bultande hjärta, framförda med blicken långt i fjärran. I undantagsfall tappar han känslan och jag slutar lyssna, som när han med darrande röst kvider »Vodka runs through my veins«.

Annars gillar jag det mesta här.

Robert Svensson är alltjämt i början av karriären. Det är lätt att glömma då han redan hunnit med så mycket. Killen från Karlshamn är bara tjugotre år. Faktiskt lika gammal som Frame var i den där videon till Aztec Cameras största hit.

ANDERS DAHLBOM

2010-11-02