Wiz Khalifa: Rolling Papers


WIZ KHALIFA

Rolling Papers

Rostrum/Atlantic/Warner

Betyg: 8

 

Går det att tala om en ny subgenre, den här nyutsprungna lite eftertänksamma rappen, emo, thinking man’s rap? Kanske, kanske inte. Wiz Khalifa skulle kunna vara en del av den, i sådant fall. Tillsammans med själsfränder som Big K.R.I.T. och Currensy. Man kan försöka klämma in G-Side, J. Cole och Smoke DZA där också, men jag är inte säker på att man lyckas.

Det är nu i realiteten inte så värst intressant. Det går åtminstone att säga så här: det har dykt upp ett antal nya rappare de senaste åren som alla rör sig i samma område vad gäller tematik, sound, attityd, melodikänsla och förhållande till historien. De har alla kommit underifrån med flertalet släppta solida mixtapes innan de nu är redo för den traditionella musikvärlden.

När jag nu sitter och försöker formulera detta slår det mig att det finns mer som skiljer dem åt än vad som förenar dem. Egentligen har de bara en sak helt och hållet gemensamt: de är samtliga väldigt, väldigt bra.

Cameron Jibril Thomaz kommer från Pittsburgh och kallar sig Wiz Khalifa när han står framför micken. Han har släppt ifrån sig en packe mixtapes (jag har fem i min spellista, men det finns fler) och åtminstone två album på eget bolag. Nu kommer den stora skivbolagsdebuten.

Titeln är så klart ännu en weed-referens. Wiz berättade i en intervju nyligen att han lägger tiotusen dollar på röka i månaden. Det blir mycket puffande. Man undrar hur han har tid att spela in musik. Och hur han kan hålla koncentrationen uppe för att skriva så här knivskarpa hooks och popsmarta rim. Men det kan han, bevisligen.

Musiken är svävande, eterisk, en allt övervägande digital ljudbild. Den har mer gemensamt med samtida elektronisk musik än den har med vedertagen boom bap hiphop. Wiz verkar inte bry sig, han flyter med sitt oantastliga flow ovanpå vågorna som om han inte kunde bry sig mindre. Det låter modernt, i betydelsen att det är nutida, att det är här och nu. Wiz Khalifa talar från och till 2011, likt en röst redo att ta befälet.

Det finns ett foto på Wiz som har figurerat på nätet, han står i skräddarsydd kostym, cigg i handen och söndertatuerad hals. Han ser ut som att han skulle kunna platsa lite överallt: modeikon, filmstjärna, miljonbloggare, äventyrare, rappare. Han står mitt i populärkulturens brännpunkt; exakt så låter »Rolling Papers« också.

TONY ERNST

2011-03-29