The Donkeys: Born With Stripes

THE DONKEYS

Born With Stripes

Dead Oceans/Border

Betyg: 8

 

San Diego-kvartett vars främsta claim to fame är att den fick iklä sig rollen som det Grateful Dead-liknande bandet Geronimo Jackson i TV-serien »Lost«. Detta förde det goda med sig att den lätt hängivna »Lost«-publiken slöt upp kring The Donkeys. Det har också fört det lite mer onda med sig att den skara som inte är ett skvatt intresserade av »Lost« och som inte vet bättre avfärdar gruppen som desperata lycksökare.

Men, så här är det:

The Donkeys förra album »Living on the Other Side« från 2008 var senare års finaste uppdatering av den svårt saknade och evigt småstenade Beachwood Sparks-skolan. Kalla det psykedelisk pop, kalla det rökelsecountry.

Knappast väsensskilda »Born With Stripes«, åsnornas tredje album, är snäppet vassare. Inte revolutionerande eller innovativt på en enda punkt men oerhört välljudande i producenten Thom Monahans finurliga kalejdoskop till ljudvärld. Gitarrer porlar och plockar, tamburiner rasslar med omtanke och melodier sänker sig ner i ens famn som en kelsjuk hundvalp. Våren har sällan låtit bättre än vad den gör i sällskap med denna skiva.

Det är musik som är lite mer renodlad feel good i karaktären jämfört med skivaktuella själsfränder i stil med Vetiver och Papercuts. Vill man uppleva Kalifornien utan att nödvändigtvis ta sig dit hittar man den mest tillbakalutade genvägen via »Born With Stripes«.

PIERRE HELLQVIST

2011-04-26