Eilen Jewell: Queen of the Minor Key
EILEN JEWELL

Queen of the Minor Key

Signature Sounds/Rootsy/Border

Betyg: 8

 

Om man hade undgått att förstå det tidigare intygade Eilen Jewell sin storhet en gång för alla med fjolårets hyllningsalbum till en betydande förebild. På »Butcher Holler: A Tribute to Loretta Lynn« slog sångerskan från Massachusetts nämligen fast att man alls icke behöver konstra till det för att göra något unikt av material som publiken förknippar med någon annan. Hennes versioner var på intet vis väsensskilda från originalen, men det finns ju ingen större poäng i att trixa till det för sakens skull så länge man har en stark egen karaktär att lägga in i låtarna. Eilen Jewells karaktär är trygg, lugn och evig som en stenbumling.

Däremot sände kanske en tämligen traditionell tribut på honkytonktema ut aningen fel signaler om sångerskans artistiska profil och kapacitet. Traditionalist må hon vara men en allt annat än konventionell sådan, och vilken sort?

Man behöver inte lyssna lång tid på något av hennes »vanliga« album för att slås av hur okomplicerat Jewell täcker in närapå alla former av americana och hur gränserna mellan vad som är vad suddas ut för att till slut bli helt irrelevanta. Ska man prompt kategorisera får det bli lätt rockabillypräglad folkcountry som kännetecknas av såväl sensualism som noirbeslöjad mystik. Ja, det är inte svårt att jämföra med Chris Isaaks bästa inspelningar, lite mindre självömkande bara.

På »Queen of the Minor Key« är Eilen Jewell mer lekfull än någonsin tidigare. En handfull album in i karriären befinner hon sig alldeles tydligt på toppen av sin (förmodade) förmåga. Hon kan larma på utan att det känns stabbigt eller forcerat, hon kan tona ner och koppla av utan att det någonsin blir långrandigt. Hon blir alltmer fängslande som storyteller; likt John Prine eller Mary Gauthier får hon ut anmärkningsvärt mycket drama och atmosfär ur till synes små situationer. Lyssna på »I Remember You« och »Over Again«. Och som hon sjunger sedan, med värme, omtanke och förstånd – allt det som låter självklart men i själva verket bemästras av ett fåtal.

Fortsätter Eilen Jewell i den här stilen är det bara en tidsfråga innan det börjar spelas in hyllningsalbum tillägnade henne.

PIERRE HELLQVIST

2011-06-14