The Rapture: In the Grace of Your Love

THE RAPTURE

In the Grace of Your Love

DFA/Cooperative/Universal

Betyg: 6

 

Man brukar prata om hur tiden i musikvärlden verkar efter andra regler än den vanliga tideräkningen. Ett vanligt kalenderår kan därför sägas innehålla, grovt räknat, ungefär fyra musikår. Med den logiken albumdebuterade The Rapture med sin unisont hyllade »Echoes« runt 1980. Det hörs.

Efter Echoes kom »Pieces of the People We Love«, ett svårt andraalbum som skalade ner många av de punkiga poser som fanns på debuten. I stället hördes mer renodlat dansanta toner med perifera referenser till ska och funk. Det var fem år sedan, 1990 om vi räknar musikår. Det hörs också.

På »In the Grace of Your Love« uppstår därmed ett slags syntes. Anslaget av attitydstinn danspunk från »Echoes« förenas med de tydligt definierade basgångarna från uppföljaren i en energirik och ofta ganska upplyftande blandning. Det är ett svårt tredjealbum där all utveckling och mognad som ägt rum under tiden i träda ska framgå i såväl komposition som estetik. Hur mycket av det som märks är förhållandevis oklart. Rapture låter fortfarande som de gjorde 1980 och 1990, om än med något mer av ett klädsamt lugn. Musiken är fortfarande tungt taktorienterad och byggs upp kring markerade trummor, högt stämda gitarriff och melodiöst elektroniska inslag. Det är ett recept som ändå står sig förvånansvärt bra (något som samtidigt kanske mer vittnar om hur nydanande Raptures musik en gång var än hur väl den faktiskt åldrats). Ett recept som tycks ligga i linje för en amerikansk indie där rocken precis lösts upp och nu framförs under discokulor. Singeln »How Deep is Your Love?« är exempelvis ett sjukt snyggt producerat experiment i vit rockdisco, komplett med ett stilistiskt piano och ett smått fantastiskt saxsolo. Det är en utmärkande topp som hedrar arvet från »Echoes« och samtidigt tar musiken i en ny DFA-riktning.

Det är i flera avseenden befriande hur Rapture väljer utvecklas i en redan etablerad riktning. Hur bandet i stället för att uppfinna sig självt på nytt och gå ifrån sin vid det här laget etablerade estetik renodlar och förfinar. På så vis är »In the Grace of Your Love« en värdig fortsättning, ett utlopp för utveckling och ett album som tar fasta på allt som varit bra med gruppens musik. Samtidigt är det svårt att komma ifrån hur Raptures musik härstammar från 1980 och 1990. Hur bandet till syvende och sist formulerar ett uttryck isolerat i en tidsålder som redan förflutit. »In the Grace of Your Love« må vara ett nytt album, det känns i flera avseenden som en återförening.

TOBIAS NORSTRÖM

2011-09-06