Jerry Williams: Alright
JERRY WILLIAMS

Alright

Universal

Betyg: 7

 

Allra sist hör man vad den här skivan kunde ha blivit.

Där, som avslutande spår, ligger Christian Kjellvander-skrivna »These Pills«. Det är en gastkramande ballad om smärta, lockelser, förnekelse, livslögner, drömmar som aldrig infriades. Musiken är lågmäld men fantastisk i sin långsamt stegrande följsamhet. Och Jerry Williams inte bara sjunger, han blir texten – helt utan att framhäva sig eller showa, han lägger bara in all den tyngd och förståelse som närmare femtio år i den här väldigt speciella, inte alltid så vackra, branschen har gett honom. Det är en inspelning som alldeles oavsett var man själv befinner sig i livet dröjer sig kvar hos lyssnaren, borrar sig djupt in i ens innersta. Man vill aldrig sluta spela den.

Tänk om de inblandade här hade vågat göra en hel sådan skiva. Då hade bilden av Jerry Williams som blott en nostalgisk rocker och entertainer utan tvekan blivit omdefinierad. Det hade kunnat bli en Johnny Cash-lik vändning och nystart för honom, utan att för den skull skrämma bort den trogna fanskaran.

Resten av »Alright« lever nämligen mer upp till det man förväntar sig av det här dynamitpaketet till sångare. Det är nästan uteslutande tolkningar på och hänvisningar till det femtiotal och tidiga sextiotal som formade Jerry Williams för all framtid. Även om det ska sägas att producenten Micke Herrström och musiker som Martin Hederos och Fatboy-folk får det att låta magnifikt och värdigt rakt igenom, inte minst i Ivory Joe Hunters glimrande »Since I Met You Baby«. På så vis är det absolut en Jerka-skiva som höjer sig över genomsnittet.

Kruxet är bara att det mesta stannar vid underhållning som är kul för stunden, som kanske tar den publik som har egna upplevelser av den här eran tillbaka i tiden – men inte så många andra. »These Pills«, däremot, är inte underhållning för fem öre. Den är på liv och död, ett återhållet drama som vittnar om människans svagheter och styrkor och allt det som var och en utav oss kunde ha blivit.

PIERRE HELLQVIST

2011-11-08